СподелиОснователят на Binance, известен на крипто последователите като CZ, прекарва

...
СподелиОснователят на Binance, известен на крипто последователите като CZ, прекарва
Коментари Харесай

Как най-богатият криптомилиардер удвои нетната си стойност зад решетките

Сподели
Основателят на Binance, прочут на крипто почитателите като CZ, прекарва лятото в пандиза с минимална защита в Ломпок, Санта Барбара. Докато криптопазарите се повишават, Forbes разкрива тайния източник на увеличаващите му се милиарди.

 
View this post on Instagram
 

Затворът е бил добър за създателя на Binance Чангпенг Джао, защото се оказва, че положението му се е нараснало, откогато е наказан и е зад решетките. 

Forbes пресмята, че то възлиза на 61 милиарда $, което го прави 24-ия най-богат човек в света, незабавно след Джулия Кох и фамилията ѝ. Следващият най-богат човек в региона на криптовалутите е създателят на Coinbase Брайън Армстронг с 11 милиарда Долара.

За възхода в благосъстоянието на CZ определящи са два съставния елемент.

Първо, неговият 90% дял в Binance, огромната криптоборса, се прави оценка на 33 милиарда $, макар че CZ се отдръпва от поста основен изпълнителен шеф през ноември 2023 година като част от съглашение с Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, в което той се призна за отговорен за нарушавания на разпоредбите за битка с изпирането на пари и глобите. Компанията му също по този начин заплати на държавното управление санкция в размер на 4,3 милиарда $. 

В последна сметка персоналното му благосъстояние не пострада съществено, защото той трябваше да заплати единствено санкция в размер на 50 млн. $. През шестте месеца след признаването му за отговорен Binance в действителност усили господстващото си състояние измежду криптоборсите в международен мащаб във връзка с размера на търговията (въпреки че беше изключена от листата на Forbes на най-надеждните криптоборси). 

Според данни, събрани от The Block, делът на компанията в общия спот пазар на всички тържища се е нараснал до 42% през шестте месеца, откогато е напуснал компанията, от приблизително 38% през двата месеца преди неговото съглашение.

Голямата смяна в чистото положение на CZ идва от откритието на Forbes за персоналните му активи в издадения от него на борсата токен BNB, които възлизат на 94 милиона токена или 64% от общо 147,5 милиона токена BNB в обращение.

Forbes пресмята, че Binance има 71% от предлагането на BNB.

Въпреки правните проблеми на борсата, през 2024 година BNB е на гребена на вълната, като се повишава със 100%, надалеч надминавайки други водещи криптовалути като биткойн (с 54%), етер (с 53%) и солана (с 49%). Наскоро Българска народна банка доближи исторически връх от 714 USD, което ѝ обезпечи пазарна капитализация от 110 милиарда $.

Какво е BNB? Монетата Binance или BNB в началото започва през 2017 година като инструмент за набиране на средства, с който CZ да започва новата си борса. Токените като BNB се основават от разработчиците, ръководещи криптопроектите, и са сходни на точките за преданост за километри на самолетните компании, в сравнение с действителните дялове в дадена компания, макар че се търгуват на криптоборси като акции и са търсени от вложителите. 

Токените като BNB не оферират благосъстоятелност, само че възнаграждават притежателите, които постоянно са клиенти, с отстъпки за търговия или като тласък за набиране на нови притежатели на сметки.

Те постоянно се употребяват, по думите на един някогашен вътрешен човек от FTX, чийто борсов токен FTT докара до трагичното рухване на компанията, като „ форма на акции, тъй като няма обществен капитал “.

Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища наподобява е съгласна с това, защото сега съди Binance за това, че е продавала BNB на американски клиенти като нерегистрирана скъпа книга.

47-годишният Чанпенг Джао е натрупал запасите си от BNB по два метода. Binance е основана през 2017 година и той и екипът на създателите получават 80 милиона токена от общо 200 милиона BNB.

Криминалистичният разбор на Forbes на портфейлите, които са получили тези токени, осъществен взаимно с Gray Wolf Analytics, демонстрира, че компанията има 46,2 милиона от първичните 80 милиона токена. На CZ се поставят 41,6 млн. бНБ от тази сума заради 90%-ната му благосъстоятелност в Binance.

Вторият съставен елемент на благосъстоянието на CZ е по-неясен. Резултатите от следствието, оповестено от Forbes и извършено взаимно със Сивия вълк през октомври 2023 година, разкриват, че ICO на Binance в началото е било недозаписано, което е довело до това, че CZ и неговата компания са вкарали непродадените акции в следени от него портфейли. През 2017 година Binance твърди, че е продала 100 милиона Българска народна банка за 0,15 USD всяка, набирайки общо 15 милиона USD. Анализът от предходната есен сподели, че са били продадени не повече от 10,8 млн. броя BNB, което е донесло по-малко от 5 млн. $.

Статията е налична в

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР