СподелиОперацията е в ход – Министерството на отбраната подпомага процеса

...
СподелиОперацията е в ход – Министерството на отбраната подпомага процеса
Коментари Харесай

Операцията е в ход – българските БТР-и най-сетне тръгнаха за Украйна

Сподели
Операцията е в ход – Министерството на защитата подкрепя процеса по даване на Украйна на БТР-ите на Министерство на вътрешните работи.

Това написа във Facebook министърът Тодор Тагарев.

В края на м.г. Народното събрание реши, отхвърляйки несъгласие на президента, България да даде безплатно бронирана транспортна техника на Украйна.

Тези машини са дадени на основаните Вътрешни войски 80-те години и не са употребявани от жандармерията.

За Министерство на вътрешните работи те изрично са с отпаднала нужда, сподели тогава Тагарев.

Според него украинската войска не може да тръгне в офанзива с тези машини, само че те биха им послужили в избрани условия.

Около 100 бронетранспортьора от складовете на Министерство на вътрешните работи ще прати България като помощ на Украйна, разгласи националният представител от “Продължаваме смяната – Демократична България ” Ивайло Мирчев през юли предходната година.

На 21 юли депутатите взеха решение да предоставим спомагателна военно-техническа помощ на Украйна. Решението мина с поддръжката на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Против гласоподаваха от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.

Върху това решение на Народното събрание беше от президента Румен Радев.



Месеци преди да бъде взето решението от Народното събрание той съобщи, че България няма да даде никаква военна помощ на Украйна.

„ Докато ръководи служебното държавно управление, България няма да даде на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори “, съобщи Радев пред публицисти.

В претекстовете за ветото Радев изяснява, че депутатите не са добре осведомени с параметрите на дарението, което ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда.

Според президента не са взети поради нито военновременните задания, вменени на Министерство на вътрешните работи, нито потребностите на основните дирекции „ Гранична полиция “ и „ Пожарна сигурност и сигурност на популацията “.

Армията не е показала интерес към бронираната транспортна техника, която Народното събрание реши да даде на Украйна, стана ясно от думите на министъра на защитата, който разяснява пред публицисти ветото на президента. Тагарев уточни, че армията разполага с подобен вид машини.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР