СподелиОбщинските съветници от ДСБ – Пловдив Владимир Славенски и Йоно

...
СподелиОбщинските съветници от ДСБ – Пловдив Владимир Славенски и Йоно
Коментари Харесай

Дойде и неговото време: ПП и ДСБ в Пловдив искат премахването на паметника „Альоша“

Сподели
Общинските съветници от ДСБ – Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме смяната – Демократична България ”, внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската войска “Альоша ” да бъде изместен до края на 2024 година.

В плана на решение се предлага „ Альоша “ да бъде изместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде разгласен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството към паметника, оповестява БНР.



Общинските съветници акцентират, че сега това пространство е в занемарено положение и че би трябвало да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града.

“Паметникът “Альоша ” се отличава мощно от другите монументи в града ни със своя голям растеж и мащаб. Това не е част от културната традиция и груповата памет на Пловдив – изключително, в случай че го съпоставим с паметниците на бележитите български национални герои, взели участие в национално-освободителните ни битки през XIX и XX век. Повечето останали монументи, барелефи или паметни плочи, въпреки и скромни по мярка, носят доста по-силно националния дух и просвета “, добавя Йоно Чепилски.

В доводите за решението се акцентира още, че паметникът е знак на окупацията на България сред 1944 -1947 година от Червената войска и е знак на потиснатото национално достолепие, както и че показва неправилно историческата действителност.

Според ДСБ премахването на паметника “Альоша ” от върха на хълма Бунарджика е честен акт, който цели да уважи българската история, националното достолепие и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Очаква се предлагането да влезе в дневния ред на Общинския съвет на Пловдив за сесията на 17-ти януари, където ще бъде разисквано. Ако то бъде признато, следва кметът на града Костадин Димитров да разпореди премахването на паметника до края на годината.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР