СподелиНачалникът на британския Генерален щаб призова страната да се подготви

...
СподелиНачалникът на британския Генерален щаб призова страната да се подготви
Коментари Харесай

„Би Би Си“: В очакване на голяма война. Как Европа се подготвя за най-лошото

Сподели
Началникът на английския Генерален щаб прикани страната да се приготви за огромна война и да усили запаса посредством образование на цивилни, оповестява Би Би Си.

Представители на Германия, Швеция, Норвегия и НАТО неотдавна предизвестиха за рисковете от съветско нахлуване. Думите им отразяват възходящата паника в Европа, която надви след резултатите от украинската контраатака и в навечерието на президентските избори в Съединени американски щати, настояват специалисти.
Гражданска отбрана за Англия
Младите британци са предвоенно потомство и те би трябвало да се приготвят за народен героизъм, който може да се наложи да извършат в близко бъдеще, съобщи предходната седмица военачалник сър Патрик Сондърс, шеф на Генералния щаб на английските въоръжени сили.

Генералът предложи да се усили персоналният състав от сегашните 73 000 души на 120 000 души посредством основаване на запас от цивилни – и се базира на опасността от спор с Русия.

„ [Войната в] Украйна илюстрира с свирепост тезата, че постоянните армии стартират войни, а гражданските армии ги печелят “, сподели Сандърс.

За финален път наборна военна работа във Англия е имало през 1960 година и от този момент въпросите на защитата изцяло са изчезнали от живота на по-голямата част от популацията.

Под цивилен армии генералът схваща запас от цивилни, които имат съществени знания за военното дело и са подготвени да бъдат мобилизирани при положение на огромна война – като в Русия или Украйна.

Британският министър на защитата неотдавна насочи сходни предизвестия, като разгласи, че страната минава „ от следвоенен към предвоенен свят “. Но тези думи бяха възприети по друг метод от ръководителя на Генералния щаб, в сравнение с от цивилен политик.

Речта на генерала беше призната нееднозначно. И макар че представителят на министър ръководителя неотложно посочи, че за връщане на наборната военна работа не може да става и дума, пресата интензивно обсъждаше дали британците са подготвени за наложителна военна работа.

В рубриката „ Мнения “ на демократичния „ Гардиън “ се изрича мнение, че съществуването на ефикасна войска е значимо, само че обществените разноски и битката с световното стопляне са също толкоз значими, тъй че армията би трябвало да се подреди на опашката за бюджетни пари.

Консервативният „ Таймс “, в противен случай, поддържа апела на генерала и даже очерта евентуален сюжет за увеличение на запасите.

Според вестника образованието на украинските войски във Англия би могло да залегне в основата на бъдещия запас.

От 2022 година насам повече от 30 000 бойци на ВСУ, доскоро цивилни, са били обучавани в английски военни бази в границите на интервенция „ Интерфлекс “.
Постармейско общество
Абсолютно малцинство от жители – по-малко от 1% – в този момент вземат участие в националната сигурност под каквато и да е форма, споделя Франк Ледуидж, старши учител по военна тактика в Университета в Портсмут, който преди този момент е служил в английското военно разузнаване.

Според него съветската инвазия в Украйна е единствено мотив да се притегли публичното внимание към проблем, зародил вследствие на дългогодишно занемаряване на въоръжените сили. Числеността на Кралския флот непрестанно се свива, армията не разполага с запаси да разгърне даже една дивизия, а военновъздушните сили разполагат със седем ескадрили изтребители, сравними с военновъздушните сили на Сингапур.

Подобно на останалата част от Европа, разноските за защита на Лондон са непрекъснато намалявани от края на Студената война насам. Британските въоръжени сили в този момент наброяват 73 000 души и изпитват изострен дефицит на контрактници.

„ Във въоръжените сили царува цялостен безпорядък “, споделя Ледуидж пред Би Би Си. По думите му първият приоритет е да се оправим с непрекъснатия дефицит на контрактници и да създадем условия за тях. Той добави, че персонално познава настоящи военнослужещи, в чиито жилища няма топла вода.

Друга причина за паниката на английските политици е все по-реалната вероятност за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом, което може да бъде последвано от отдръпване на поддръжката за Украйна и даже намаляване на НАТО.

„ Паника “ – по този начин Ледуидж разказва настроението на някои от стратезите.
Руската експанзия: спор за времето
Подобни настроения има и в Европейския съюз.

„ Налице е лека суматоха в светлината на евентуалното президентство на Тръмп “, споделя Мина Аландер, откривател във Финландския институт за интернационалните връзки.

Политиците си задават два въпроса: какъв брой дълго Европейски Съюз може да поддържа Украйна без помощта на Съединени американски щати и какво би се случило, в случай че Вашингтон остави европейските членове на НАТО сами с техните съперници.

На този декор нарастват опасенията от директен конфликт с Русия, макар уверенията на Владимир Путин, че няма желание да води война с НАТО.

Докато в миналото нормално се приемаше, че спор сред нуклеарни сили значи нуклеарна война, в този момент все по-често се преглеждат по-широк набор от сюжети, в това число конфликт сред съветската войска и европейските армии без поддръжката на Съединени американски щати – и при потребление на всички вероятни оръжия, разнообразни от нуклеарните.

Европейските политици осъзнават, че Русия е употребила двете години на война в Украйна по-ефективно от Запада и е съумяла да усили производството на муниции и безпилотни самолети, като в същото време е възстановила военния си потенциал, споделя Мина Аландер.

Триумфализмът бързо се изпарява от кабинетите на властта.

„ Да се каже, че Русия е съществено отслабена, е несериозно. Русия е по-силна, в сравнение с беше през 2022 година, и става още по-силна “, допуска Франк Ледуидж.

В средата на януари немският министър на защитата Борис Писториус предизвести за риска от съветско нахлуване против НАТО – и съобщи, че страната му се нуждае от пет до осем години, с цел да се приготви за него.

По-рано немският таблоид „ Билд “ разгласява изминал документ от немското министерство на защитата, в който се обрисува вероятен сюжет за съветска офанзива против източните граници на НАТО през есента на 2024 година, преди изборите в Съединени американски щати. В отговор на приключването на информация Министерството на защитата съобщи, че е тяхна работа да изчислят всички вероятни сюжети.

Министърът на гражданската защита на Швеция съобщи, че войната може да пристигна в страната му, а главнокомандващият на въоръжените сили прикани шведите да се приготвят за война. Както и във Англия, тези предизвестия провокираха спорни публични реакции.

Междувременно началникът на въоръжените сили на Норвегия съобщи, че Европа има „ две, може би три години “, с цел да се приготви за съветско нахлуване.

Роб Бауер, ръководител на военния комитет на НАТО и адмирал от Кралските военноморски сили на Нидерландия, съобщи, че европейските жители би трябвало да са готови за пълномащабна война с Русия през идващите 20 години.

„ Провокативните изказвания са опит да се разсънят жителите на тези страни и да се изясни, че обстановката се е трансформирала фрапантно “, съобщи Мина Аландер.
Ръка за ръка с Украйна?
Киев разчита, че Европа ще съчетае помощта за Украйна с вложения в личната си защита, споделя Алена Гливко от английския мозъчен концерн Henry Jackson Society.

„ Наистина се надявам, че тези процеси ще вървят ръка за ръка “, споделя политическият анализатор.

Като цяло до октомври предходната година Европейски Съюз (както обособени страни, по този начин и взаимни програми) е изпратил над 133 милиарда евро военна и филантропична помощ за Украйна.

Но западните доставки на артилерийски снаряди са намалели доста през 2023 година и това е довело до „ снаряден апетит “ във ВСУ.

Според отчет на Кралския институт за отбранителни проучвания английските въоръжени сили разполагат с по-малко снаряди, в сравнение с

Русия е изразходвала през двата дни на най-интензивните боеве в Донбас.

Производството на нови снаряди – както за Украйна, по този начин и за самата нея – изисква големи вложения и обмисляне, нещо, за което доста европейски страни към момента не са подготвени.

„ За Европа ще бъде доста мъчно да поддържа Украйна и по едно и също време с това да построи личния си защитителен потенциал “, споделя Аландер от Финландския институт за интернационалните връзки.

„ Западните водачи стартират да осъзнават, че ерата на мир след края на Студената война е била особеност, а не нова действителност “.

*Текстът е оповестен в Военновъздушни сили, преводът е на БГНЕС

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР