СподелиНа извънредно заседание днес от 10:00 часа парламентът ще обсъди

...
СподелиНа извънредно заседание днес от 10:00 часа парламентът ще обсъди
Коментари Харесай

На извънредно заседание: НС ще гласува отказа на Мария Габриел да бъде премиер

Сподели
На изключително съвещание през днешния ден от 10:00 часа Народното събрание ще разиска план на решение по отношение на указа на президента, с който се предлага Народното събрание (НС) да избере за министър-председател претендента, препоръчан от първата по бройка парламентарна група, и подаденото през вчерашния ден заявление от Мария Габриел, че няма да взе участие в парламентарната процедура по желание на министър председател и няма да предлага конструкция и състав на Министерски съвет. Това е единствената точка в дневния ред на депутатите.

Заседанието беше свикано от ръководителя на Народно събрание Росен Желязков през вчерашния ден, откакто заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, внесе в деловодството на Народното събрание плана на решение.

В плана се показва: „ Народното събрание на съображение член 86, алинея 1 и член 99, алинея 4 от Конституцията на Република България и като установи, че със заявление N2 49-403-01-3 от 25 март 2024 година Мария Габриел – препоръчана да бъде определена за министър-председател на Република България с Указ N2 74 от 19 март 2024 година на президента на републиката, е отдръпнала декларираното от нея осъществяване на проучвателния мандат за образуване на държавно управление и че няма да взе участие в процедурата по избора и да предлага конструкция и състав на Министерския съвет, реши: Мандатът за формиране на държавно управление завършва несполучливо “.

В Конституцията на Република България се планува, че когато в седемдневен период претендентът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът разпорежда това на посочения претендент за министър-председател от втората по бройка парламентарна група. Ако и в този случай не бъде препоръчан състав на Министерския съвет, президентът, още веднъж в седемдневен период, разпорежда на някоя последваща парламентарна група да уточни претендент за министър-председател. Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът, след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател, назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период. За длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

В неделя Мария Габриел разгласи на ексклузивен брифинг, че ще изтегли номинацията си в понеделник, а ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за втори мандат. По-късно в неделя вечерта министър председателят в оставка Николай Денков в послание по Българска национална телевизия прикани ГЕРБ-СДС да подпишат съглашението и да гласоподават държавно управление с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да трансформират състава на Министерския съвет.

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендента за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарната група ГЕРБ-СДС – Мария Габриел. На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет, а в следобедните часове президентът подписа декрет, с който предложи на 49-ото Народно заседание да избере за министър-председател претендента, препоръчан от първата по бройка парламентарна група.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР