СподелиМахатма Ганди е убит от индус, отивайки на молитвено събрание

...
СподелиМахатма Ганди е убит от индус, отивайки на молитвено събрание
Коментари Харесай

„Изгасна светлината на нашия живот“: Преди 76 г. е разстрелян Ганди

Сподели
Махатма Ганди е погубен от индус, отивайки на молитвено заседание на 30 януари 1948 година В послание по радиото към индийския народ министър председателят на страната Пандит Неру отбелязва: “Аз не зная по какъв начин да се изразя. Бащата на нацията не е към този момент сред нас. Сега, откакто изгасна светлината на нашия живот, аз просто не зная какво тъкмо мога да ви кажа и по какъв начин да ви го кажа. Нашият обичан лидер не е към този момент сред нас ”.
Махатма Ганди  е индийски политик,
роден на 2 октомври 1869 година Той е началник на националноосвободителното придвижване на Индия и основоположник на придвижването за ненасилие в политиката. Председател е на партията Индийски народен конгрес /ИНК/ от февруари 1919 година до гибелта си на 30 януари 1948 година

Ето по какъв начин Българска телеграфна агенция оповестява за убийството на Ганди в “Български бюлетин ”:

Ню Делхи, 30 януари 1948 година Махатма Ганди бе убит, когато отиваше на молитвеното си заседание, малко след 17 ч. локално време. Нападателят стреля против него от упор четири пъти, като го засегна в гърдите и го повали.
Един свидетел сподели: „ Един младеж даде от упор четири револверни изстрела против него. Той падна в локва от кръв и бе отвеян в Бирла Хаус. ”
Няколко души от събранието, които чакаха Ганди, заловиха нападателя и го задържаха известно време, до момента в който дойде полицията.
Индийският министър-председател Пандит Неру и другите членове на кабинета бяха неотложно известени по телефона. Главният шеф на Индия, лорд Mayнтбатън, също бе известен.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР