СподелиКомисията по бюджет и финанси към НС окончателно прие Бюджет

...
СподелиКомисията по бюджет и финанси към НС окончателно прие Бюджет
Коментари Харесай

Финансовата комисия в парламента окончателно прие Бюджет 2024

Сподели
Комисията по бюджет и финанси към Народно събрание дефинитивно одобри Бюджет 2024 на второ четене. Народните представители одобриха листата за капиталовите проекти на общините за 2024 година, подадени към Министерство на финансите.

Средствата, които следва да бъдат отпуснати за капиталови планове на общините са на стойност 68 млн. лева Това се случва за първи като в план-сметката влиза програмата за финансиране на капиталови планове на 265-те общини.

Броят на плановете, които всяка община може да съобщи за финансиране със средства от Националната капиталова стратегия, няма да бъде стеснен.

В взаимозависимост от категорията на общината са избрани оптимални прагове на стойностите, в границите на които следва да са плановете за съответните общини:
за общини с категория 1 – до 50 млн. лева.;за общини с категория 2 – до 30 млн. лева.;за общини с категория 3 – до 15 млн. лева.;за общини с категория 4 – до 10 млн. лева.;за общини с категория 5 – до 6 млн. лева
За общините с население по данни на Национален статистически институт над 180 000 души общата стойност на плановете ще е до 100 млн. лева

„ Приемаме нещо невиждано от 1993 година насам. Програмата е отворена и може на 3 месеца да се прибавят нови планове. Тя е за 1 милиарда, само че към този момент са подадени планове за над 3 милиарда От финансовото министерство прецизираха, че са подадени общо 1625 плана, които могат да е се осъществят да 2026 година “, разяснява Йордан Цонев, народен представител от Движение за права и свободи.

На съвещанието беше утвърдена и методиката, с която МФ ще начислява и събира таксите от операторите на хазартни игри. В неделя комисията одобри нарастване на таксите, като за някои то е до 4 пъти. С методиката се дефинира какъв брой ще заплащат операторите, които имат настоящ лиценз. Новата такса ще се събира единствено за времето от 1 януари 2024 година, а няма да важи за остарели интервали, изясни Людмила Петкова, заместник-министър на финансите.

Всички нови лицензи ще бъдат с новата, по-висока такса, даже документите за тях да са дадени за разглеждане от Национална агенция за приходите преди началото на 2024 година, добави тя.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР