СподелиИзтече 24-часовият срок, който си дадоха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

...
СподелиИзтече 24-часовият срок, който си дадоха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Коментари Харесай

Изтече 24-часовият срок за преговори. Ще има ли правителство?

Сподели
Изтече 24-часовият период, който си дадоха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за договаряния за продължение на взаимното ръководство. Все още не е ясно има ли реализирано единодушие. Към момента договарянията са прекратени, научи Българска национална телевизия от свои източници.

Основното разграничение сред двете обединения се обрисува проектосъставът на кабинета. От ГЕРБ-СДС оферират промяната на шест министри и са декларирали, че няма да подпишат съдружно съглашение без към него да бъде подписано и приложение 1 със състав на кабинета „ Габриел “.

Още през вчерашния ден пък министър председателят в оставка Николай Денков разяснява, че публикуваният в медиите проектосъстав на кабинета не е допустим за ПП-ДБ. Най-големият спор, сякаш, се води към това дали министърът на защитата Тодор Тагарев да остане на поста си.

Тази заран съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов разяснява пред медиите, че към момента няма вести.

„ Обсъждаме всичко. Надявам се да продължат разискванията, само че все още нищо не можем да съобщим. Днес се надявам всички да сме реалисти “, съобщи Иванов.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС разяснява, че не е оптимист.

„ Не съм огромен оптимист. Не разбирам какво му е толкоз значимото на Тагерев, че един Тагарев да ни прати на избори “, съобщи Делян Добрев.

Междувременно от предзидентството потвърдиха, че президентът е подготвен да одобри Мария Габриел, когато тя е подготвена с решението си за мандата.

„ Съгласно Конституцията осъществяването на получения мандат за сформиране на държавно управление е отговорност на претендента за министър-председател. Информираме ви, че президентът има подготвеност да одобри претендента за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно заседание, според нейната подготвеност да разгласи резултата от договарянията в границите на заложения в Конституцията период от 7 дни. Прессекретариатът навреме ще осведоми за включването на това събитие в програмата на президентската институция “, показват от президентската администрация.

След като получи първия мандат от президента през вчерашния ден, Мария Габриел разгласи, че няма да се бавят цяла седмица, а до през днешния ден в 12 часа на обяд ще разгласят решението си – ще бъде ли изпълнен мандата. Същото потвърдиха малко по-късно и от централата на ГЕРБ.

Преговорите започнаха незабавно след срещата при президента, само че през вчерашния ден политическите обединения не съумяха да се схванат. Днес диалозите бяха обновени към 11 часа.

Очаквайте детайлности!
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР