СподелиИзраелските сили откриха тунел, използван от групировката Хамас“ в Хан

...
СподелиИзраелските сили откриха тунел, използван от групировката Хамас“ в Хан
Коментари Харесай

Израелски военни откриха ужасяващ тунел на „Хамас“, използван за заложници

Сподели
Израелските сили откриха тунел, употребен от групировката „ Хамас “ в Хан Юнис. На това място са били държани 20 заложници при безчовечен условия. Сред доказателствата са рисунки на 5-годишно дете, някогашен пленник на „ Хамас “, оповестява The Times of Israel.

Дължината на тунела е към 830 метра, а дълбочината му – към 20 метра.

Според свидетелски показания, към 20 души са били държани там по друго време. Те са били без дневна светлина, в гъст въздух с малко О2 и ужасна мокрота, затрудняваща дишането, сподели представителят на отбранителните сили на Израел контраадмирал Даниел Хагари.

Когато влезнали в тунела, израелските военни не разкрили заложници. По думите на Хагари някои от тях са били освободени преди към 50 дни, а други към момента се държат в Газа, евентуално при още по-тежки условия. Сред тях има доста възрастни хора, които се нуждаят от медикаменти и помощ, добавя БТВ.

С помощта на прецизна разследваща информация, бойците са разкрили вход към голямата мрежа под дома на пълководец на „ Хамас “ в Хан Юнис в Газа, изяснява контраадмирал Даниел Хагари. Възможно е част от заложниците да са преместени от терористичната формация, когато войските са пристигнали и са нахлули в подземната мрежа.

По думите на Хагари, бойците са се сражавали с бойци на „ Хамас “, които са умъртвили при престрелка в подземния проход.

„ Тунелът беше оборудван с експлозиви и взривни порти, предопределени да защитят терористите и да попречат на напредъка в намирането на нашите заложници “, добави Хагари.

Израелските военни са разкрили централна зала, в която, съгласно свидетелствата на завърнали се от Газа, заложниците са прекарвали по-голямата част от времето си. Наред с други доказателства са открити и рисунки, направени от петгодишната Емилия Алони, която беше освободена през ноември. По-нататък в тунела бойците са разкрили пет тесни килии, всяка от които с матрак и тоалетна.

„ Хамас “ извърши и продължава да прави закононарушения против човечеството, като държи почтени хора, деца, дами, мъже, някои заболели, доста възрастни хора, в тежки и безчовечен условия “, добави представителят на армията Даниел Хагари.

Позовавайки се на разследващи данни, израелските отбранителни сили обявиха още, че „ Хамас “ е вложил милиони долари в построяването на тунела.

По думите на Хагари се работи по всички вероятни способи, с цел да може заложниците да бъдат върнати вкъщи. „ Оперативната ни активност съчетава технологии, специфични елементи, средства и разузнаване, което непрекъснато усъвършенстваме “, сподели той.

105 души бяха освободени от плен на „ Хамас “ по време на едноседмичното помирение в края на ноември. Смята се, че 132 заложници остават в Газа, като не всички от тях са живи. Между 40 и 50 души се допуска, че се намират при Ислямски джихад, което може да усложни освобождението им.

Преди това четирима заложници бяха освободени, а един беше избавен от бойци. Телата на осем други също бяха открити, а трима заложници бяха убити „ по простъпка “ от военните. Израел удостовери гибелта на 27 от заложниците, които към момента се държат от „ Хамас “, като се базира на нови разследващи данни и изводи. Още един човек е разгласен за липсващ от 7 октомври и ориста му към момента не е известна.

Според отчет от вторник, високопоставени израелски чиновници в региона на защитата към този момент смятат, че тунелната мрежа на „ Хамас “ в Газа е дълга 350-450 благи, което е доста повече, в сравнение с се смяташе до момента.

Според информация на The New York Times, под Ивицата Газа има към 250 благи тунели на „ Хамас “, като се има поради, че анклавът е с обща повърхност от единствено към 140 квадратни благи.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР