СподелиИзраел нанесе в събота удари по военни обекти в Иран

...
СподелиИзраел нанесе в събота удари по военни обекти в Иран
Коментари Харесай

„Прашката на Давид“ и C-300: С какво разполагат Иран и Израел при потенциална война във въздуха?

Сподели
Израел нанесе в събота удари по военни обекти в Иран и съобщи, че отвръща на ракетното нахлуване на Техеран против еврейската страна на 1 октомври –

най-новата замяна на удари в нарастващия спор сред противниците в Близкия изток, написа в собствен разбор „ Ройтерс “.

Израелската войска съобщи, че е приключила ударите и е постигнала задачите си, като предизвести Иран да не продължава ескалацията, а полуофициалната иранска новинарска организация „ Тасним “, близка до Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР), популяризира изказване, в което се дава обещание „ пропорционална реакция “ на израелските дейности.

Агенция „ Ройтерс “ изброява какви са военновъздушните сили и системите за противовъздушна защита на двете страни.
С какво разполага Иран?
Иранските военновъздушни сили разполагат с 37 000 души персонален състав,

само че съгласно Международния институт за стратегически проучвания (International Institute for Strategic Studies – IISS) в Лондон десетилетията на интернационалните наказания значително са лишили Иран от най-новото високотехнологично военно съоръжение.

Военновъздушните сили на Иран разполагат единствено с няколко десетки годни щурмови самолета, включително съветски самолети и остарели американски модели, добити преди Ислямската гражданска война в страната през 1979 година

Ислямската република разполага с ескадрила от девет създадени в Съединени американски щати изтребителя Ф-4 (F-4 Phantom II) и Ф-5 (Northrop F-5), една ескадрила от съветски изтребители „ Су-24 “, както и няколко съветски МиГ-29, китайски „ Чънду “ Джей-7 (Chengdu J-7/F7) и американски Ф-14 „ Томкат “ (F-14 Tomcat), показва Международният институт за стратегически проучвания.

Иран разполага и с безпилотни самолети камикадзе. Анализаторите пресмятат, че арсеналът на Техеран от безпилотни летателни апарати наброява няколко хиляди.

Освен това съгласно тях Иран разполага с над 3500 ракети „ земя-земя “,

някои от които са оборудвани с петстотинкилограмови бойни глави. Броят на ракетите, с потенциал да доближат Израел, обаче може да е по-малък.

Командирът на иранските военновъздушни сили съобщи през април, че самолетите „ Су-24 “ са в „ най-хубавата си степен на подготвеност “ да противодействат на всяка евентуална израелска офанзива.

Но зависимостта на Иран от самолетите „ Су-24 “, създадени за първи път през 60-те години на предишния век, акцентира относителната уязвимост на военновъздушните му сили.

В региона на защитата Иран разчита на комбинация от съветски и създадени в страната ракетни системи „ земя-въздух “ и системи за противовъздушна защита.
През 2016 година Иран получи от Русия зенитно-ракетни комплекси
за противовъздушна защита „ С-300 “ – ракети „ земя-въздух “ с огромен обхват на деяние, с потенциал да поразяват голям брой цели по едно и също време, в това число самолети и балистични ракети.

Техеран разполага и с създаваната в страната ракетна система „ земя-въздух “ „ Бавар-373 “, както и със системите за противовъздушна защита „ Саяд “ (Sayyad) и „ Раад “ (Raad).
С какво разполага Израел?
Израел разполага с съвременни военновъздушни сили, снабдявани от Съединени американски щати, със стотици многоцелеви изтребители „ Ф-15 “ (F-15 Eagle), „ Ф-16 “ (F-16 Fighting Falcon) и „ Ф-35 “ (F-35 Lightning II).

Те изиграха значима роля при свалянето на иранските безпилотни летателни апарати през април, когато Ислямската република извърши нахлуване с щурмови дронове и изстреля ракети против Израел в първата си директна офанзива на израелска територия.

Военновъздушните сили не разполагат с бомбардировачи с огромен обхват на деяние, макар че дребен брой преоборудвани самолети „ Боинг 707 “ (Boeing 707) с променено предопределение служат като танкери за зареждане с гориво, които биха могли да разрешат на изтребителите да доближат до Иран за нанасянето на точни удари.

Израелските военновъздушни сили демонстрираха способността си да поразяват далечни цели през юли, когато изтребители нанесоха удари по региони наоколо до йеменското пристанище Ходейда в отговор на нахлуване с безпилотен летателен уред, осъществено от йеменските бунтовници хуси, против Тел Авив.

Израел, който е модернист в технологията за създаване на безпилотни летателни апарати, разполага с дронове „ Херон “ („ Чапла “), които могат да летят в продължение на повече от 30 часа, задоволително за потреблението им в интервенции на огромно разстояние.

Те са въоръжени с крилати ракети „ Дилайла “ (Delilah), които имат подобен обхват на деяние от 250 км – надалеч от региона на Персийския залив, където се намира Иран, макар че военновъздушните сили могат да го преодолеят, като доставят един от боеприпасите по-близо до иранската граница.

Широко публикувано е мнението, че Израел е създал ракети „ земя-земя “

с огромен обхват, само че израелската войска нито удостоверява, нито отхвърля това.

Многопластовата система за въздушна защита, създадена благодарение на Съединени американски щати след Войната в Персийския залив през 1991 година, дава на Израел няколко спомагателни благоприятни условия за събаряне на ирански безпилотни летателни апарати и ракети с огромен обхват.

Най-високо разположената системата за противоракетна защита е „ Ароу 3 “ (Arrow 3),

която може да прехваща балистични ракети в космоса.

По-ранният модел, „ Ароу 2 “ (Arrow 2), работи на по-ниски височини.

Системата със междинен обхват на деяние „ Прашката на Давид “ (David’s Sling) противодейства на балистични ракети и крилати ракети, а системата с дребен обхват на деяние „ Железен купол “ (Iron Dome) се оправя с ракети и минохвъргачки, употребявани от подкрепяните от Иран милиции в линията Газа и Ливан – само че на доктрина би могла да бъде употребена и за свалянето на по-мощни ракети, пропуснати от другите две системи за противоракетна защита.

Израелските системи са проектирани по този начин, че да могат да бъдат вграждани в аналогични американски прехващачи в района, с цел да се обезпечи съдружна отбрана.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР