СподелиИспанският премиер Педро Санчес понесе удар във връзка със закона

...
СподелиИспанският премиер Педро Санчес понесе удар във връзка със закона
Коментари Харесай

Провал на закона за амнистията на сепаратистите в Испания

Сподели
Испанският министър председател Педро Санчес понесе удар във връзка със закона за прошка на каталунските сепаратисти, съобщи Българска телеграфна агенция. Застрашено ли е от раздробяване държавното управление на премиера, който се завърна на власт единствено преди два месеца и половина?

Законопроектът за прошка на каталунските сепаратисти, въз основа на който беше подписано споразумените за съставяне на кабинет, беше отритнат на първо четене в испанския парламент.

Парадоксално против законопроекта при гласуването се разгласи точно партията, която е последовател на концепцията за самостоятелност на Каталуния – „ Жунтс пер Каталуния “ („ Заедно за Каталуния “). Политическата мощ съобщи, че законопроектът не подсигурява използването на тази прошка за всички каталунски сепаратисти, от която би трябвало да се употребява и партийният водач Карлес Пучдемон, който изигра водеща роля в опита за разединение на Каталуния през 2017 година

Това отменяне на законопроекта на първо четене не значи, че нещата са се провалили. Сега планът на закона ще бъде върнат в съответните парламентарни комисии за внасяне на известни промени в него.

Ситуацията обаче илюстрира под какъв непрекъснат напън ще бъде подложено новото държавно управление на Санчес, който нямаше болшинство в долната парламентарна камара и одобри поддръжката на седем депутати от „ Жунтс пер Каталуния “ в подмяна на заричане да бъдат амнистирани каталунските сепаратисти.

При гласуването на първо четене „ за “ законопроекта гласоподаваха едвам 171 депутати при належащо болшинство от 176 депутати от общо 350 в долната камара.

Припомняме, че сделката сред премиера Санчес и сепаратистите провокира вълна от митинги в цяла Испания. Ако законът в модифицираната му версия бъде признат в последна сметка от Народното събрание, то това ще докара до прекратяване на правосъдните каузи против стотици каталунски деятели и сепаратисти, заведени против тях поради опита им за разединение на Каталуния. Сред тях е Карлес Пучдемон, някогашният каталунски водач, който от над 6 години живее в Белгия, където избяга от правосъдното гонене в родината си.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР