СподелиИспанецът Карлос Алкарас спечели за първи път в кариерата си

...
СподелиИспанецът Карлос Алкарас спечели за първи път в кариерата си
Коментари Харесай

Карлос Алкарас е новият шампион на „Ролан Гарос“

Сподели
Испанецът Карлос Алкарас завоюва за първи път в кариерата си купата от Откритото състезание на Франция по тенис при мъжете.

Във финала в Париж той победи германеца Александър Зверев с 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2 след 4 часа и 20 минути игра, съобщи Българска телеграфна агенция.

Така 21-годишният испанец резервира съвършения си баланс във финали в шампионати от Големия шлем – три победи в три мача, и стана най-младият тенисист, който печели купа на всяка една от трите настилки. Алкарас взе първата си купа на корав корт през 2022 година на Откритото състезание на Съединени американски щати, през 2023 година стана първенец на трева на „ Уимбълдън “, а в този момент е първи и на алените кортове на „ Ролан Гарос “.

За олимпийския първенец Зверев това е втора загуба във финали в шампионати от Големия шлем след провалянето му във финала на Откритото състезание на Съединени американски щати от Доминик Тийм през 2020 година.

Мачът на корт „ Филип Шатрие “ във френската столица стартира с замяна на пробиви в първите два гейма, след което поставеният под номер 3 в схемата Алкарас бързо пое надзор над играта. Испанецът бе доста по-концентриран в началните минути и съумя да завоюва първия сет с 6:3.

Ролите обаче се размениха във втория сет, който отиде на сметката на Зверев. Германецът, номер 4 в схемата, взе пет следващи гейма в края му и по този начин изравни резултата малко повече от 90 минути след началото на дуела.

Много значима роля за развръзката на срещата имаше третата партия. Както и в първия сет, Алкарас съумя рано да вземе самодейността. Младият испанец поведе с 5:2 гейма и изглеждаше, че има цялостен надзор над мача. Тогава обаче в играта му настъпи непонятен спад, от който олимпийският първенец се възползва. Зверев на собствен ред взе пет следващи гейма, с цел да завоюва третия сет и да поведе за пръв път от началото на финалния мач.

Въпреки че развоят на сета стъписа огромна част от феновете на „ Филип Шатрие “, това очевидно не се отнасяше за Алкарас. Настоящият първенец от „ Уимбълдън “ бързо съумя да не помни разочарованието от третия сет и влезе на оптимално висока скорост в четвъртия. Той поведе с 4:0 гейма за броени минути и въпреки Зверев да сподели сериозна борбеност, испанецът бе този, който съумя да завоюва сета след 6:1 гейма.

Драмата в мача обаче бе непокътната за решителния пети сет. В него първият удар бе нанесен от Алкарас, който проби за 2:1.

В идващия гейм пристигна и най-спорният миг в мача. При резултат 15:40 и втори сервис Алкарас пласира топка, която съдията на линията разгласи за навън. Съдията на стола обаче слезе да прегледа отпечатъка и макар бурните митинги на 27-годишния Зверев топката бе дадена за добра, което разреши на Алкарас да бие първи сервис. Испанецът отрази двата брейкбола, по-късно и още един и поведе с 3:1 гейма след чудесна композиция от сервис и къса топка.

В шестия гейм Алкарас отрази и още един брейкбол, който можеше да докара резултата до 3:3, а това дефинитивно пречупи Зверев.

До края на срещата на корта имаше единствено един състезател и това бе испанецът, който осмият представител на страната си след Мануел Сантана, Андрес Химено, Серхи Бругера, Карлос Моя, Алберт Коста, Хуан Карлос Фереро и Рафаел Надал, който печели купата от „ Ролан Гарос “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР