СподелиИск в размер на 9000 лв. против прокуратурата предяви пловдивчанин,

...
СподелиИск в размер на 9000 лв. против прокуратурата предяви пловдивчанин,
Коментари Харесай

Мъж иска 9000 лв. от прокуратурата за незаконен арест, опадали му зъбите от стрес

Сподели
Иск в размер на 9000 лева срещу прокуратурата предяви пловдивчанин, арестуван и упрекнат нелегално. Той твърди, че в ареста се чувствал безсилен и отчаян и че от терзание му опадали огромна част от зъбите.

Според исковата молба човек се оплакал, че пловдивчанинът му е откраднал пари в региона на Централна гара. Двама служители на реда го отвели в районно ръководство, където се държали жестоко с него. Прокуратурата го привлякла към наказателна отговорност, а Районният съд му определил мярка за неотклонение „ задържане под стража “, която била анулирана на втора инстанция. Зад решетки мъжът прекарал 8 дни, оповестява 24plovdiv.bg.

От държавното обвиняване дефинират желае като безпочвен. Според тях няма доказателства за претърпени вреди в ареста, нито медицински документи за положението му преди и по-късно. Производството завършило в рационален 6-месечен период. Освен това прокуратурата показва, че пловдивчанинът е бил осъждан 16 пъти преди този момент, лежал е в затвор, което поставяло под въпрос изказванията му за терзание и стрес.

Ищецът обяснил пред съда, че в деня на задържането си униформени му поискали персонална карта и го качили в патрулка. След като стигнали в районното му създали обиск и го набили в част от постройката, където нямало камери. Решил обаче да не пуска тъжби по случая, тъй като му обяснили, че е „ господин никой “ и няма да му извърнат внимание, оповестява 24 часа.

Районният съд е открил, че производството против пловдивчанина е било прекъснато поради липса на доказателства, затова фактически се касае за противозаконен арест и обвиняване. Магистратите са приели претенциите му за основателни, защото всяко следствие води до стрес и терзание. Те обаче не са почели желае в цялостния му размер.

Според съда даже арестуваният да е бил удрян в районно ръководство, това няма общо, защото настояването е срещу прокуратурата, а не Министерство на вътрешните работи. Също по този начин не било открито обвиняването да е довело до проблеми за пловдивчанина, да се е отразило на връзките му или близките да са имали отрицателно отношение по отношение на него, тъй като е бил разследван. Магистратите показват, че изпитаните отрицателни страсти съставляват само субективни чувства, от което не може да се вършат заключения за неподходящи последствия от прекараните 8 дни в ареста. Нямало и доказателства за здравословни проблеми от преживения стрес.

След като разискал всички доказателства, Районният съд е определил прокуратурата да заплати обезщетение в размер на 1000 лева и 410 лева разходи по делото. Решението предстои на обжалване пред Окръжния съд в Пловдив.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР