Споделиха за премеждията си навръх Нова година48 часа след срива

...
Споделиха за премеждията си навръх Нова година48 часа след срива
Коментари Харесай

Потърпевши клиенти на ДСК още чакат да им възстановят парите

Споделиха за премеждията си точно на Нова година

48 часа след срутва в системата на Банка ДСК, на пострадалите клиенти не са възобновени парите по банковите сметки.

Хиляди клиенти на втората по величина банка у нас останаха без кеш точно на Нова година. На огромна част от тях, „ дръпнатите “ пари и до през днешния ден не са възобновени.

Припомняме, че поради срив в системата, заплащането и тегленето с карти на Банка ДСК в края на годината беше безусловно невероятно. Големият проблем пристигна оттова, че софтуерът на банкоматите и ПОС-терминалите отчиташе интервенциите и дърпаше пари от сметките на клиентите, само че нито се появяваше кеш, нито се плащаха покупките в комерсиалните обекти. Сега хората безуспешно чакат да им се възстановят парите по банковите сметки, защото срокът бе през днешния ден. А връзка с финансовата институция няма. Кол-центърът е натоварен от позвънявания и дава непрекъснато заето. Иначе, от банката оповестиха, че казусът към този момент е отхвърлен и картите могат да се употребяват безпроблемно, предава вестник.

Официално на 31 декември Банка ДСК заяви за усложнения с заплащане и изтегляне с нейни карти с сбито известие на уеб страницата си, само че съгласно пострадали проблемите са почнали много по-рано. В уведомлението се споделяше, че се работи по казуса предпочитано и започва процесът за отблокиране (връщане) на сумите от несполучливи транзакции. Това би трябвало да се случи автоматизирано и с краен период - през вчерашния ден. „ Ако до 2 януари не видите съответната възобновена сума, апелирам, свържете се с нас на тел: 0700 10 375 “, показват от банката.

„ Нито пари са ми върнали, нито мога да им се обадя “, гневна е пловдивчанката Силвана. При нея липсват 60 лв. от неосъществени покупки в огромна хранителна верига. „ Връзка с жив човек на телефоните на Банка ДСК не можах да осъществя, а около безкрайните ми опити натрупах сметка на телефона “. Националният потребителски телефон на банката не е безвъзмезден за клиентите и се тарифира съгласно самостоятелния абонаментен проект. Обажданията до такава степен не попадат и в така наречен „ безвъзмездни минути “.

С надалеч по-голяма сума пък се разделил Никола Ангелов: „ Банкоматът не ми пусна парите (1000 лева.), само че ми пристигна sms, че съм ги взел!!! Кол центърът ви не дава отговор, по кое време и по какъв начин ще ми ги върнете? Как може на връх нова година в 21 век да сте толкоз несъответстващи? Къде ви е поддръжката? Къде ви е връзката с клиентите? Трябва ли да стигнем до съд? “, написа гневния клиент. Техническият срив на системите на банката пък сварил Елица Павликенова на бензиностанция в Ямбол, където не съумяла да заплати горивото и храната си.

До днешния следобяд огромна част от прецаканите клиенти не бяха получили парите си назад. Заради огромния брой чакащи на телефона клиенти, от Банка ДСК дадоха авариен проект – пострадалите да попълнят формата за противоположна връзка в интернет и мобилното банкиране или да пишат на персонално известие на фейсбук страницата. Хората обаче би трябвало да дадат много пространна информация - номер на сметката си, размер на блокираната сума, дата и час на интервенцията. „ Написах няколко известия до всички вероятни имейли - резултат никакъв! Подадох и тъжба, която ще е основа за по-нататъшни дейности в съда. Убедена съм, че няма да съм единствена, тъй като преминахте всевъзможни граници “, оплаква се Елица Цветанова във фейсбук страницата на Банка ДСК, където пък дават отговор /не на всички/ с идентични стандартизирани известия.

Хората с празни сметки през днешния ден хукнаха към единствените отворени офиси в почивния понеделник – тези в моловете. Служителите там обаче единствено вдигали плещи и обяснявали, че не могат да им оказват помощ и парите ще им бъдат възобновени вероятно до края на седмицата, макар формалното известие за период от 2 януари.

Потърпевшите от техническия гаф обмислят да заведат групов иск против банката, излиза наяве от полемиките им във Facebook страницата на Банка ДСК.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР