СподелиГЕРБ-СДС обяви официално, че няма намерение да подкрепя съставянето на

...
СподелиГЕРБ-СДС обяви официално, че няма намерение да подкрепя съставянето на
Коментари Харесай

„Край на политическия рекет“. ГЕРБ няма да подкрепят правителство с втори и трети мандат

Сподели
ГЕРБ-СДС разгласи публично, че няма желание да поддържа съставянето на държавно управление с втория или третия манда. Това излиза наяве от позиция на партията, изпратена до парламентарната група на ПП-ДБ и медиите.

Позицията идва скоро, откакто от ПП-ДБ предложение с втория мандат да бъде излъчен претендент от ГЕРБ-СДС.



Според ГЕРБ обаче в хода на договарянията е станало ясно, че ПП-ДБ са подготвени на всичко, с цел да бавят финала на диалозите по първия мандат и да се стигне до втори мандат.

„ Такава поръчка те направиха още при започване на годината, а в последна сметка и изтеклите записи от национално заседание на „ Продължаваме Промяната “ от май 2023 година ясно демонстрират, че това са съзнателни и злонамерени дейности от страна на „ Продължаваме Промяната “. Всъщност в същите тези записи ясно се споделя, че „ Мария Габриел ще бъде държана като пленник “, разясняват в си от ГЕРБ-СДС.

На този непрестанен напън върху нас и на този политически рекет трябваше да бъде комплициран край, акцентират от партията, като допълват, че краят на процеса е комплициран „ с достолепие от Мария Габриел, подавайки заявление до Народното събрание и ПГ на ГЕРБ-СДС за отдръпване на декларираното осъществяване на проучвателния мандат за образуване на държавно управление с претендент за министър-председател Мария Габриел “.

От партията на Борисов означават, че е „ цинично през днешния ден да бъдат плашени с несъвършенствата на новата Конституция в частта за длъжностен кабинет “ и слагат под подозрение признатите, в това число и от тях, промени в Конституцията.

От ГЕРБ изясняват, че са били подложени на „ жесток напън “ за тези промени.

„ Именно от хората, които я създадоха и които оказаха жесток напън върху всички членове на правна комисия и върху цялото Народно заседание да бъде призната до края на предходната година. Конституциите следва да се създават по този начин, че да имат дълъг период на валидност, а освен от Коледа до Великден “, декларират още от ГЕРБ-СДС.

„ Намираме за несвоевременно след цялата последователност, разказана нагоре, да се предлага реализация на втори мандат с присъединяване на ГЕРБ-СДС и с оферти за министър-председател в лицето на Мария Габриел или Росен Желязков.

Мария Габриел беше сложена във фактическа и справедлива неспособност да осъществя държавно управление в мандата, който принадлежи на партията, която я е номинирала по Конституция и която е спечелила изборите. Нещо повече – тя беше групово неодобрена от министрите, излъчени от ПП-ДБ.

Не на последно място, беше изработен опит за общественото дискредитиране на Мария Габриел, която съзнателно и отговорно изпълняваше функционалностите на вицепремиер и министър на външните работи, която е първи заместник-председател на ЕНП и сполучлив български еврокомисар, освен това от лице, което упорства да бъде неин финансов министър. Росен Желязков, който е един от най-успешните ръководители на Народното събрание, човек с неоспорим политически, управнически и административен опит, беше отритнат за министър от ПП-ДБ, само че пък с изненада научихме, че същите нямат срещу, той да е министър-председател.

След като умишлено взривиха нежното равновесие, потъпкаха доверието, което се опитахме да изградим с тях и се пробваха да ни слагат в условия на тежък интернационален напън, ППДБ не може да чака от нас, че ще оказваме помощ в тази безочлива корист на справедливите публични упования за сигурен, постоянен и заслужен живот в България “, споделят още от ГЕРБ-СДС.

От партията на Бойко Борисов също по този начин дефинират фигурата на финансовия министър Асен Всилев, като „ спорна “ и неприемлива за депутатите от ГЕРБ-СДС и на гласоподавателите им.

„ Ние още веднъж влязохме в договаряния с кардинална позиция – макар извънредно спорната фигура на финансовия министър Асен Василев, която не среща утвърждението на нито един представител от ПГ на ГЕРБ-СДС и на нашите гласоподаватели, ние направихме най-голямата отстъпка, а точно да приемем той да резервира поста си. Именно тъй като главните промени, поради които въобще беше вероятен сходен кабинет, трябваше да продължат без разтърсвания – правосъдната с министър на правораздаването Атанас Славов, пълноправното приемане в Шенген с министър на вътрешните работи Калин Стоянов и приемането ни в еврозоната с министър на финансите Асен Василев “, декларират още от ГЕРБ-СДС.

Пълният текст на позицията можете да.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР