СподелиЕвропейският съвет реши ЕС да започне преговори за разширяване с

...
СподелиЕвропейският съвет реши ЕС да започне преговори за разширяване с
Коментари Харесай

Европейският съвет одобри начало на преговорите за разширяване с Босна и Херцеговина

Сподели
Европейският съвет реши Европейски Съюз да стартира договаряния за разширение с Босна и Херцеговина, заяви ръководителят на институцията Шарл Мишел на конференция след края на първия ден от съвещанието на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз в Брюксел. Той дефинира решението като основна стъпка, съобщи Българска телеграфна агенция.

В признатото решение се насочва покана Европейската комисия да изготви преговорната рамка. Процедурата планува по-късно рамката да бъде утвърдена от страните в Европейски Съюз.

В заключенията от първия ден на съвещанието си европейските държавни и държавни ръководители приканват Съвета на Европейски Съюз бързо да утвърди преговорните рамки за Украйна и Молдова, препоръчани от Европейска комисия. Европейският съвет приветства напредъка на двете страни по промените, свързани с присъединението към Европейски Съюз.

Европейският съвет отбелязва промените, подхванати от Грузия и предизвиква страната да продължи с нужните старания, се добавя в документа.
Доходите от запорираното съветско имущество да бъдат предоставени в интерес на Украйна
Европейският съвет утвърди предлагането приходите от запорираното в Европейски Съюз съветско имущество поради войната в Украйна да бъдат употребявани в интерес на украинската страна, заяви ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

„ Има огромна поддръжка за предлагането с тези средства да се обезпечи военна помощ за Украйна “, посочи тя.

По нейните думи тези доходи се чака да бъдат по три милиарда евро годишно, като един милиард евро може да бъдат обезпечени до юли. Оставаме с Украйна, както сме дали обещание, би трябвало да продължим да поддържаме напъните на страната да отвръща на натиска на бойното поле, добави Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел означи, че Европейски Съюз е подготвен да работи доста бързо.

„ Посланието към Кремъл е, че сме решителни и бързи в приемането на решения по най-важните геополитически въпроси. Не сме притиснати, устойчиви сме и ще продължим да пазиме мира, напредъка и сигурността “, уточни той.

Фон дер Лайен заяви, че Европейска комисия е изготвила предложение за повишение на митата за вноса на зърно от Русия и Беларус. По нейните думи това ще понижи натиска над пазарните цени, от които страдат европейските земеделци.

Мишел изрази очакване до края на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз през юни да бъде свикана първата междуправителствена конференция с Украйна. Той настоя Съветът на Европейски Съюз да утвърди бързо преговорната рамка, препоръчана от Европейска комисия.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР