СподелиЕвропейският парламент (ЕП) се готви да съди Европейската комисия (ЕК)

...
СподелиЕвропейският парламент (ЕП) се готви да съди Европейската комисия (ЕК)
Коментари Харесай

Брюксел срещу Брюксел: ЕП ще съди ЕК заради пари за Унгария

Сподели
Европейският парламент (ЕП) се готви да съди Европейската комисия (ЕК) поради спорното й решение да размрази милиарди средства за Унгария в края на предходната година, заяви „ Политико “.

Комисията по правните въпроси на Народното събрание гласоподава в понеделник съвсем единомислещо (16 членове гласоподаваха „ за “, един „ срещу “ и нито един „ въздържал се “) да даде Комисията на съд. Мотивът на евродепутатите е, че Комисията е нарушила отговорностите си да пази парите на данъкоплатците от корист.

Миналия декември Комисията отблокира 10,2 милиарда евро замразени кохезионни фондове на Европейски Съюз, предопределени за Будапеща. Парите бяха арестувани поради проблеми с правата на индивида и върховенството на закона.

Решението пристигна ден преди срещата на върха на Европейски Съюз, на която водачите трябваше да обсъдят нова помощ за Украйна и започването на договаряния за присъединение на Киев – ходове, които унгарският министър председател Виктор Орбан заплашва да блокира.

Решението на ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен да размрази средствата беше посрещнато с отрицателна реакция от евродепутатите, които я упрекнаха, че се е поддала на изнудването на Орбан.

Председателите на парламентарните групи ще се съберат в четвъртък, с цел да решат дали да дадат зелена светлина на ръководителя на Европарламента Роберта Мецола да отнесе случая до Съда на Европейски Съюз преди крайния период 25 март. Заедно с водачите на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Зелените, левицата и либералите, „ За “ ще гласоподава и ръководителят на групата на ЕНП Манфред Вебер, настояват осведомени пред „ Политико “.

Говорител на Европейска комисия твърди, че тя е обвързана от „ строги периоди и условия “,при вземането на сходни решения, а Унгария е показала „ всички доказателства, които Комисията е изисквала, с цел да покаже независимостта на своята правосъдна система “. Заради това, Европейска комисия е била „ под правно обвързване да размрази тези средства “.

„ Комисията смята, че е работила в цялостно сходство с правото на Европейски Съюз и ще отбрани решението си пред съдилищата на Европейски Съюз “, добави представителят.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР