СподелиДоц. д-р Искрен Иванов е преподавателят в Софийски университет, политолог,

...
СподелиДоц. д-р Искрен Иванов е преподавателят в Софийски университет, политолог,
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов за ДЕБАТИ: При втори мандат на Тръмп България може да се окаже буфер между Русия и САЩ

Сподели
Доц. доктор Искрен Иванов е преподавателят в Софийски университет, политолог, интернационален анализатор и специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове. 

– Доц. Иванов, има ли към този момент подозрения за това, че Джо Байдън ще може да се пребори за втори мандата и по този метод да отвори опцията за връщане на Доналд Тръмп на президентския пост?

– Оттук нататък за мен се обрисуват два сюжета за изборите в Съединени американски щати, като първият сюжет е Доналд Тръмп да се върне в Белия дом. Това ще стане, в случай че наклонността, която все още следим – поддръжката към него да се покачва, продължи.

Въпреки че след Супер вторника резултатите сочат, че салдото на силите е подравнен.

Вторият сюжет е да станем очевидци на избирателен абсурд, на какъвто станахме очевидци през 2016 година, когато известният избор беше на страната на Хилъри Клинтън, само че вътре, в електоралната гилдия, по-голямата част от делегатите връчиха изборната победа на Доналд Тръмп.

Нещо такова може да се случи – в един миг поддръжката за Тръмп да продължи да пораства, да наподобява, че той в действителност е победител на изборите, само че на самите избори, по-голямата част от електорите да делегират своето доверие на Байдън, което ще му завоюва втори мандат.

За мен това са двата сюжета, които се обрисуват оттук насетне. Рано е да се каже кой от от тях ще се осъществя сигурно. По-скоро за това ще можем да приказваме през септември, само че при такава дребна разлика, при подобен резултат, който е съвсем 50 на 50 %, това са двата сюжета и аз мисля, че всевъзможни пресиления и оценки, че Тръмп е безапелационният победител, че той ще се завърне с гръм и тропот в Белия дом, на този стадий са неоправдани.

– Виждаме въпреки всичко, че даже и в Европейския съюз има подготвеност за смяна в геополитическата среда, в случай че изборите в Съединени американски щати бъдат извоювани от Тръмп. Как можем да чакаме да се промени тази среда при възможна негова победа?

– Геополитическите резултати от един възможен избор на Доналд Тръмп за американски президент ще бъдат в три направления.

Първият резултат ще бъде външнополитически и той ще е обвързван с това, че един втори мандат на Доналд Тръмп в Белия дом на процедура ще значи завършек на НАТО, такова каквото го познаваме.

Някои от по-близките съветници от щаба на Тръмп, някои от които бяха съветници по национална сигурност, до момента в който той беше президент първия мандат, намерено оферират, при едно продобиване на изборите от Тръмп, юни месец 2025 година да се състои среща на върха на НАТО, на която да се извърши огромна промяна в Алианса.

Двата стълба на тази промяна ще бъдат в посока на това американският нуклеарен чадър да стане привилегия – т.е., член 5 ще важи единствено за тези страни, които заплащат повече от 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита. И вторият дирек на тази промяна се чака да бъде улеснена процедура за излизане от НАТО на тези страни членки, които не желаят да бъдат част от Алианса и не желаят да заделят 2% от Брутният вътрешен продукт към него.

Това значи, че НАТО ще се раздели на две. От една страна това ще бъдат страните, които ще отделят задоволително средства за защита, ще продължат да си сътрудничат със Съединени американски щати и във връзка с сигурността, и във връзка с армията, и във връзка с обмена на технологии и пазаруването на оръжия, а другите страни членки по-скоро ще останат де юре страни членки на НАТО, само че де факто те няма да са под американския нуклеарен чадър. Те ще бъдат нещо като буферна зона сред въздействието на Руската федерация и въздействието на НАТО.

Вторият резултат от възможното продобиване на изборите от Тръмп е по-скоро вътрешнополитически. Това е, че дребното положителни резултати от ръководството на Байдън, които видяхме – администрацията постави доста старания за намаляване на равнището на беднотия, да намали инфлацията, да намали безработицата. Всичко това, за което Байдън и Харис неуморно се трудеха по време на целия си мандат, Тръмп по всяка възможност ще го изостави, по този начин както направи и ликвидира Обама care преди време.

Това значи в вероятност заличаване на междинната класа в Съединени американски щати, това значи завръщане на онази ксенофобска политика, по възбрана за влизане на мюсюлманите в Съединени американски щати, което на процедура ще повреди демокрацията в Съединени американски щати. Защото, когато междинната класа страда, тогава печелят най-богатите и това основава заплаха в един миг към Тръмп да бъдат обособени групи от олигарси, които на процедура да ръководят Съединени американски щати дружно с президента, което ще повреди демокрацията в Съединени американски щати.

Третият резултат ще бъде по-скоро във връзка с Далечния изток. Тръмп ще префокусира сдържането във външната политика на Съединени американски щати към Китай. Той няма да се концентрира върху Русия, дори позволявам, че може води някакъв стратегически разговор с Русия. Това може да докара до втора комерсиална война с Китай, която да прерасне и във боен спор.

По никакъв метод спечелването на изборите от Доналд Тръмп това няма да значи, че той няма да се грижи за американското световно водачество. Който и да стане американски президент през ноември, неговата задача ще бъде опазване статута на Съединени американски щати като световен водач. Това е съществена цел на американската външна политика, която след края на Втората международна война, нито един американски президент не е сложил и няма да я сложи под подозрение. В този смисъл, легенди са нещата, които се приказват за Тръмп при неговото вероятно завръщане. Обективните геополитически резултати от едно такова ръководство, ще доведат до изцяло подронване на престижа на Съединени американски щати освен в Европа, само че и в Азия в лицето на обичайни съдружници като Япония и Южна Корея.

Истината е, че престижът на Съединени американски щати на световен водач почива върху системата от съюзи и доверия, които Съединени американски щати построиха след края на Втората международна война, главно на НАТО. Ето за това съм черноглед, че един втори мандат на Тръмп би бил в интерес на Съединени американски щати, тъй като те могат да изпаднат в едно положение, в което да изгубят статута си на световна мощ.

– Как възможното преизбиране на Тръмп би се отразило на войната в Украйна? Ако се получи това разделяне на НАТО, за което говорите, това би ли дало учредения и повече храброст на съветския президента Владимир Путин да изведе войната отвън границите на Украйна и друга европейска страна да се окаже обект на „ одвобождение “?

– Тук ще се базира на информацията, с която разполагаме публично от американското разузнаване. Тя е, че на този стадий Русия добре схваща каква ще е цената, в случай че реши да се конфронтира с НАТО. И макар цялата нуклеарна изразителност на Путин, на този стадий няма ясни доказателства, че Русия би рискувала конфликт с НАТО.
Но, в случай че Доналд Тръмп стане американски президент и напрами американския нуклеарен чадър привилегия, а не право на съдружниците, това несъмнено ще окуражи Путин да продължи.

Само че тук би трябвало да създадем уточнението, че тази концепция на Русия да възвърне старите си сфери на въздействие, не се простира само до България и Румъния, тя се простира до цяла Централна и Източна Европа. И истината е, че зад тази концепция стои освен Русия, само че зад нея стои и Китай, тъй като сега, изключително след войната в Украйна, Китай резервира положителните си стопански връзки с Русия и оказва помощ в тази война.

Дали промяната на Байдън с Тръмп ще окуражи съветския президент Владимир Путин – моят отговор тук е положителен. Определено ще го окуражи да преследва задачите си в Европа, като аз чакам страните, които отделят задоволително за защита, да останат в американската зона на въздействие, до момента в който страните, които не отделят задоволително за защита, да се трансфорат в нещо като буфери сред източното и западното въздействие.
Да вземем за образец България и Румъния, тъй като ние постоянно вървим в комплект. В Румъния има дълготраен консенсус за това, че страната би трябвало да отделя най-малко два % от своя Брутният вътрешен продукт за защита, дори той към този момент е стигнал 2.7%. Тоест, Румъния решително се доближава към цената от 3%, което на Балканите на този стадий доближава само Гърция.

Следователно нашите северни съседи няма от какво да се тормозят при една победа на Тръмп, чисто и просто, тъй като те заплащат задоволително. България обаче е в едно много нестабилно състояние, тъй като ние не плащаме 2 % от собствен Брутният вътрешен продукт за бюджета на НАТО. Сега имаме данни, че 2025 година това ще се случи. Но да си представим, че при една победа на Тръмп това провокира вътрешнополитическа неустойчивост, целите се променят…

Това, което желая да кажа, е, че в България единствено в част от политическия хайлайф има консенсус за това, че би трябвало да се заплаща 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. И при една промяна на политическото ръководство в страната този % може да падне и България да се трансформира в буфер сред Русия и Съединени американски щати.

Вие си спомняте, че при първия мандат на Тръмп, когато закупихме американска военна техника, закупихме американски оръжия, тогава имаше консенсус, че би трябвало да се заплаща тази сума и тогава Тръмп обърна внимание на българските политици, до момента в който страните, които не плащаха – като Франция и Германия, той просто отхвърляше да се срещне с тях.

На нещо такова ще станем очевидци, с тази разлика, че тогава Русия още не беше почнала война, до момента в който в този момент войната директно грози Европа и директно грози фрагментирането на Европа. Ако една или друга страна станата буфери сред въздействието на Русия и Съединени американски щати, имайте поради, че доста бързо в тези страни Русия ще успее да прокара въздействието си и да ги трансформира стопански подвластни от нея.

– Тъй като към този момент стана въпрос за България – по какъв начин би трябвало а чакаме да се промени вътрешнополитическата конюнктура у нас, при изискване, че Тръмп завоюва?

– Преди да отговоря на този въпрос, бих желал да направя едно конкретизиране, и то е, че има една много неправилна настройка за това, че Тръмп е надали не съветски разузнавач, който желае да окупира властта в Съединени американски щати.

Мога да ви уверя, че това не е по този начин, тъй като при Тръмп има един различен резултат и това е психологическият резултат на егото. При този резултат един политик доста желае нещо.

Това, което е проблем при Тръмп, е, че той доста желае да е президент и заради тази причина той борави с каква ли не реторика и прави скандални изявления във връзка с съдружниците си.

Така че Тръмп не е индивидът на Русия в Белия дом, само че неговото ръководство може да нанесе задоволително вреди даже без той да го е желал. Той може да желае да бъде доста добър президент, може да желае Америка да продължи да желае да бъде световен водач, само че обективните резултати от ръководството му няма да бъдт удобни за системата от съюзи на Съединени американски щати.

По отношение на България – сега Съединени американски щати са разграничени по оста либерали-консерватори. Разделението в Америка проектира разделянето в множеството им съдружници, тъй като американските тактики за сигурност са неповторими документи, защото това са единствените стратегически документи на нуклеарна мощ, които пазят директно ползите на съдружниците на въпросната мощ. Основната цел на американската външна политика е отбраната на Съединени американски щати и техните съдружници. Никоя друга нуклеарна мощ няма подобен документ. От тази позиция, политическото разделяне в Съединени американски щати проектира политическото разделяне в множеството американски съдружници.

България е подобен съдружник. При нас също има едно разделяне, което е обаче от една страна на русофили и русофоби и въпреки това – в смисъла на патриоти и лагера на хората, които се самоопределят като либерали.

Това разделяне, което се проектира в България, съответствува с обичайното, остаряло разделяне на русофили и русофоби. Ако Доналд Тръмп стане американски президент, прекомерно допустимо е в България да има напредък на консервативните настроения. Това, от което демократичните партии се опасяват, че може да се стигне – възобновление на консервативна партия, по-консервативно или патриотично държавно управление, завръщане на старите партии на власт и така нататък

Докато пък консерваторите в България се опасяват, че един втори мандат на Джо Байдън ще задълбочи демократичното въздействие в България и ще го циментира. И тъкмо това са опасенията на политическите артисти.

Втората група от опасения касае – ние не можем да спекулираме, тъй като не знаем какво ще се случи тъкмо, само че втората група опасения касае евентуалното налагане на наказания „ Магнитски “, тъй като това също попада в схемата на Държавния департамент и в един миг, според от това на къде поеме външната политика на Съединени американски щати, доста зависи кой ще бъде глобен.

Това са политически страхове, които се проектират непрекъснато в политическото пространство на страната.

Но за мен това не е толкоз огромен проблем, тъй като, когато в страната има консенсус, че тя би трябвало да гледа на Запад, всички тези вътрешнополитически страхове по някакъв метод се разтварят в този консенсус. Важно е ние да не изгубим този консенсус, тъй като резултатите от нашето участие в Европейски Съюз и НАТО, са забележими.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР