СподелиДори и да станем свидетели на задвижване на процедура по

...
СподелиДори и да станем свидетели на задвижване на процедура по
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Вотът на недоверие няма да свали служебния кабинет

Сподели
Дори и да станем очевидци на задвижване на процедура по избор на съмнение против служебния кабинет, тя ще бъде единствено политически инструмент, който няма да има правни последствия и няма да смъкна държавното управление. Това съобщи преподавателят по конституционно право в СУ „ Св. Климент Охридски “ доцент Наталия Киселова.

Припомняме, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани президента Румен Радев да смени служебния министър председател Димитър Главчев, в случай че не – Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и Има Такъв Народ ще внесат избор на съмнение към държавното управление му.

Тя изясни, че има законова опция да се смени министър-председателят на служебното държавно управление. Вотът на съмнение обаче се употребява за парламентарно определен кабинет.

„ Органът, който назначава и уволнява в тази ситуация президентът “, уточни доцент Киселова. Според нея вотът на съмнение по-скоро се употребява, с цел да се обърне внимание на две от парламентарните групи.

Преподавателят по конституционно право изясни, че има тълкувателно решение от 1992 година, което се занимава със служебното държавно управление и не е изгубило актуалността си. Там категорично в претекстовете се показва, че когато има служебно държавно управление при работещо Народно заседание, то предстои на парламентарен надзор, само че не може да се упражнява избор на съмнение.

Много по-вероятно е президентът да не се съобрази с настояването да смени служебния министър председател, сподели още Наталия Киселова пред БНР. Тя напомни, че когато се сформира държавното управление на Димитър Главчев, бе оповестено, че той единствен се е съгласил от вероятните разновидности.

Служебният министър председател Димитър Главчев дължи пояснение на обществото за какво желае толкоз скоро промяната на 2-ма от министрите си – на земеделието и на външните работи, счита доцент Киселова.

 

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР