СподелиДнес, 30 март, в 3.00 ч. въвеждаме лятното часово време.

...
СподелиДнес, 30 март, в 3.00 ч. въвеждаме лятното часово време.
Коментари Харесай

Местим стрелките на часовника с час напред

Сподели
Днес, 30 март, в 3.00 ч. вкарваме лятното часово време. Часовниците ще бъдат преместени с един час напред, оповестиха от Българския институт по метрология. На този ден се спи с един час по-малко.

Лятното часово време е система, въведена за икономисване на разноски за осветяване посредством увеличение на потреблението на дневна светлина. При нея формалното време се измества нормално с един час по-напред от астрономическото време. То остава по този начин за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадение на часовете от светлата част на денонощието и дейните часове за работа и учебно заведение.

В Европейски Съюз прекосяването към лятно часово време е регламентирано с инструкция 2000/84/EG, която дефинира началото и края на интервала за всички страни от Европейски Съюз. Тази инструкция се преразглежда и удължава на всеки пет години. Спазват я и други европейски страни, които не влизат в състава на Европейски Съюз.

Идеята за лятно часово време за пръв път се вкарва на процедура от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април – 1 октомври 1916 година Скоро по-късно Англия последват образеца, като първоначално вкарва лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 година

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Преходът към лятното часово време също по този начин има позитивен резултат върху хората, защото по-дългите дни и повече дневна светлина се свързват с по-добро въодушевление и повече сила. Това може да помогне на хората да бъдат по-продуктивни и по-активни денем.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР