СподелиДейността на МВР е насочена към защита на правата и

...
СподелиДейността на МВР е насочена към защита на правата и
Коментари Харесай

Блюстители на реда или мутри: Защо полицай стреля по младежи в Плевен?

Сподели
Дейността на Министерство на вътрешните работи е ориентирана към отбрана на правата и свободите на жителите. Това е записано в Закона за Министерство на вътрешните работи. Едва след това следват дейностите по противопоставяне на престъпността, отбрана на националната сигурност и така нататък

Преди дни станахме очевидци на следващия случай, при който полицията надвишава правата си. 19-годишен юноша едвам не загуби живота си, откакто служител на реда стрелял по колата, в която се намирало момчето дружно с трима други свои другари.

Причината да избягат – младежите не разбрали, че имат работа с полицията и помислили, че към тях идват мутри – цивилни бабаити, в необозначена кола, които по никакъв метод не можеш да приемеш за служители на реда.

Особено в дребните часове на нощта и в тъмницата.

Момчетата застанаха с лицата си пред камерите и описаха за случая. За разлика от служителите на реда. За тях не чухме нищо. Освен няколко постни реда от прессъобщение на Областната дирекция на МВР-Плевен.

От разказите на момчетата разбираме, че „ легитимацията “ на служителите на реда била: „ Момчета, някакъв проблем ли имате? Отбийте вдясно да се разберем “.
Дали български служител на реда е кадърен да каже сходни думи? Сами си отговорете.
От разказите на младежите разбираме и друго – водачът на „ полицейския “ автомобил непрекъснато предизвикал лидера на другата кола зад него, в която били и младежите. Първо намалявал скорост, а когато имало опция да бъде изпреварен, давал газ.

Шофьорът от младежката компания споделил, че нямат никакъв проблем, само че че другата кола непрекъснато ги засичала. Отговорът бил да отбият, с цел да се схванат. Вероятно като мъже.

Защото в страната, както стана ясно и от думите на президента, се разделяме на такива, които са и такива, които са държали същински.

След като отбили настрана, младежите видели бабаитите, които наизлизали от автомобила и се уплашили. Те не били униформени, нито колата им била обозначена като полицейска. Затова и избягали, тъй като се уплашили.

Но тези, които вместо с пистолетчета си играят с същински револвери, решили да ги употребяват.

Ако още веднъж се зачетем в Закона за Министерство на вътрешните работи, ще забележим случаите, при които служителите на реда имат право да употребяват оръжие. Този случай в Плевен несъмнено не е измежду хипотезите, планувани от законодателя – при безспорна нужда.

Абсолютна нужда е когато:
има въоръжено нахлуване или опасност с оръжие;при освобождение на заложници и отвлечени лица;след предизвестие при задържане на разположение, извършващо или направило закононарушение от общ темперамент, в случай че то оказва опозиция или се пробва да избяга;след предизвестие за попречване бягство на разположение, арестувано по съответния ред за осъществено закононарушение от общ характер;при взимане на ограничения за обезпечаване на персонална сигурност по член 75, алинея 2.
Последното е при налагане на полицейска мярка за задържане и при инспекция на съответното лице, което би трябвало да бъде арестувано, за съществуването на рискови за здравето и живота предмети.

Очевидно не е имало никаква инспекция, тъй като служителите на реда просто не са стигнали до нея и не е имало арестувани – това е условие съгласно съответните текстове, тъй като всички са по отношение на осъществяването на арест.

Очевидно е и че служителите на реда не са били застрашени с въоръжено нахлуване или оръжие. Останалите хипотези няма смисъл да бъдат коментирани, тъй като няма данни „ обвинените “ младежи да са направили каквото и да било закононарушение.

Но все пак служителите на реда желали да се „ схванат “ с тях. Това схващане едвам не коства живота на едно 19-годишно момче.

Което трябваше да бъде респектирано от пазител на реда. И да получи урока си. Защото като дете си е играл само с пластмасово пистолетче.



От прокуратурата към този момент дефинираха държанието на служителя на реда като некадърно и несъответстващо. На всичко от горната страна той е стрелял с персоналното си оръжие. Какво се оказва – нощно време служители на реда шетат из улиците с персоналното си оръжие, което нямат право да употребяват по време на работа.
Тук поражда въпросът на работа ли е бил в действителност този служител на реда с останалите му сътрудници?
Но като при случая с побоя над протестиращи пред вратите на властта – Министерския съвет в София преди години, както и полицейските произволи по време на митинга на ентусиасти в центъра на столицата, евентуално справедливостта ще се възроди с доста родилни страдания, бабувания и наричания.

Преди дни един юрист, представляващ потърпевшо от полицията бито момиче безусловно пред солидните основи на властта, разгласи, че наказаното Министерство на вътрешните работи към този момент втори месец отхвърля да изплати присъденото от съда обезщетение на потърпевшата.

Но пари за високоскоростни БВМ-та се откриха.

Тук можем да продължим листата единствено с още два образеца: служители на реда охранявали „ Осемте джуджета “ на Пепи Еврото, служители на реда се навъртали и постоянно край кръчмата на Нотариуса.

Разбира се, тези случаи не обобщават положението на Министерство на вътрешните работи. Там има и доста, доста положителни чиновници.

Само че…

В Министерство на вътрешните работи има продължителен дефицит на фрагменти. Има доста случаи, при които, точно поради този дефицит и поради крещящата потребност от пазители на публичния ред, по дребните обитаеми места се назначава „ куцо “ и „ кьораво “, като се подценяват съществени законови условия.

Министерството е огледало на държавността. В нея функциите доста постоянно са обърнати и вместо преди всичко за властта като обвързване да е посоченото „ отбрана на правата и свободите на жителите “, се минава напряко към второто – противопоставяне на престъпността.

За жал, за Министерство на вътрешните работи по хипотеза всеки е отговорен до доказване на противното.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР