СподелиДепутатите ще разгледат на първо четене промени в Кодекса на

...
СподелиДепутатите ще разгледат на първо четене промени в Кодекса на
Коментари Харесай

Депутатите разглеждат на първо четене промени в Кодекса на труда

Сподели
Депутатите ще прегледат на първо четене промени в Кодекса на труда. Внесени са два законопроекта за промени. Първият е импортиран от Министерския съвет. Другият – от водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов и група народни представители.

Целта на законодателните промени, препоръчани от народния представител Костадин Костадинов, е да бъде отстранен шестмесечния период за погашение на компенсации при противозаконни уволнения, като се предлага компенсацията за оставане без работа при оборване на уволнението да обгръща целия интервал, през който служащият е останал без работа до неговото възобновяване. Предложените от Министерския съвет промени са свързани с работата от разстояние. Те са ориентирани към обезпечаване на еластичност на организацията на работа и сигурност за страните от трудовото правно отношение. Промените включват и организацията на здравословни и безвредни условия на труд, отчитането на работа и надзор на работното време.

Регламентира се и опцията за потребление на автоматизирана система за отчитане на работно време. Според препоръчаните промени работодателят е задължен, при поискване, да даде данни от нея на служащия. С измененията се вкарва „ право на изключване ”. То дава право на служащия, който прави работа от разстояние, да не дава отговор на инициирана от работодателя връзка по време на междудневната и междуседмична отмора.

Очаква се депутатите да прегледат и план на решение за установяване на Комисия за одитиране на годишните финансови доклади на Сметната палата за 2019 година, 2020 година, 2021 година, 2022 година и 2023 година

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР