СподелиДържавите членки на ЕС постигнаха днес споразумение за допълнителна военна

...
СподелиДържавите членки на ЕС постигнаха днес споразумение за допълнителна военна
Коментари Харесай

Държавите членки на ЕС се споразумяха за 5 млрд. евро военна помощ за Украйна

Сподели
Държавите членки на Европейски Съюз реализираха през днешния ден съглашение за спомагателна военна помощ за Украйна в размер на 5 милиарда евро, съобщи Българска телеграфна агенция.

Представителите на страните се съгласиха да разширят Европейския механизъм за поддръжка на мира, който е в помощ на Украйна. Той служи за възобновяване на средства за военно съоръжение и финансира взаимното произвеждане.

Страните членки прекараха месеци в опити да стигнат до съглашение по въпроса по какъв начин обновеният фонд да продължи работата си.

„ Посланието е ясно: ще поддържаме Украйна с каквото е нужно, с цел да надделее “, написа в „ Екс “ висшият представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, представен от Ройтерс.

„ Това е следващият мощен и своевременен знак за единството на Европейски Съюз и решимостта за постигането на нашата обща победа “, сподели украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. „ Очакваме с неспокойствие окончателното решение да бъде утвърдено на идната среща на Състава на Съвета по външни работи на Европейски Съюз.

Германия, страната с максимален принос към бюджета на Европейски Съюз, настояваше нейните вноски в механизма да бъдат най-малко отчасти обезщетени от цената на двустранната помощ, която тя изпраща на Украйна. Тя поддържа съглашението, откакто получи гаранция, че двустранната помощ ще бъде взета под внимание.

Франция, въпреки това, искаше да подсигурява, че фондът ще се употребява за закупуване на въоръжения, създадени в Европейски Съюз. Според договорката фондът ще приоритизира създадените в съюза артикули и артикули, само че все пак тези, импортирани от чужбина, ще бъдат разрешени, ако няма тяхна опция в Европейски Съюз.

Белгийското държавно управление, което ръководи договарянията, заяви за днешното съглашение.

„ Европейски Съюз остава решен да оказва дълготрайна поддръжка на Украйна и да подсигурява, че страната получава военното съоръжение, от което се нуждае, с цел да се пази “, написа то в „ Екс “.

Споразумението ще разреши на фонда да подкрепи финансово самодейността на Чехия за закупуване на стотици хиляди артилерийски снаряди от страни отвън Европа, от които има незабавна потребност, считат дипломати.

Фондът към този момент бе употребен за събирането на към 6,1 милиарда евро военна помощ за Украйна, сочат данни на Европейски Съюз.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР