СподелиЧасове, след като стана ясно, че три партии в парламента

...
СподелиЧасове, след като стана ясно, че три партии в парламента
Коментари Харесай

Радев не е съгласен с рокадите в кабинета, вика Главчев в петък

Сподели
Часове, откакто стана ясно, че три партии в Народното събрание са подготвени да внесат искане за избор на съмнение към служебното държавно управление, президентът Румен Радев съобщи, че не е склонен с последните рокади в кабинета.

Държавният глава употребява момента за нови офанзиви против измененията в Конституцията и посочи персоналната си роля при досегашното сформиране на служебните държавни управления.
Двама министри се освобождават единствено седмица след клетвата на служебния кабинет, което е следващото доказателство за неуспеха на конституционната промяна. И в устрема си да наложат цялостен монопол върху властта, партиите, които гласоподаваха измененията в Конституцията в действителност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства “, разяснява пред публицисти президентът Румен Радев.
„ Вече виждате по какъв начин от партийни събрания се разпорежда, по какъв начин се заплашва министър-председателят. И аз доста се надявам господин Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф. Когато аз отговарях за служебните държавни управления, партиите не можеха и да си помислят за сходни вмешателства “, разясни президентът.

По думите му, за външния министър е станало ясно от къде идва заръката, само че не и за останалите промени.

„ Кой поръча промяната и на земеделския министър, който господин Главчев персонално показа за оставане в служебния кабинет в дух на последователност и като потвърден мениджърски опит в региона. Не е ли необичайно министър-председател да се сменя през ден мнението и обикновено ли е въобще през ден да сменяме министър? Така объркваме и обществото, и бизнеса, и сътрудниците “, добави президентът.

Президентът още веднъж съобщи, че няма да се бърка в състава на служебния кабинет, само че ще упорства и министър председателят да си съблюдава обещанието, че ще предложи кабинет равноотдалечен от всички партии.

„ В петък ще поканя господин Главчев да обсъдим неговите оферти, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии “, разясни президентът.

В страната има задоволително готови дипломати с евроатлантическа ориентировка, които могат да поемат поста външен министър, който да отстоява външнополитическия курс на България, разяснява Румен Радев.

Президентът още веднъж изрази ангажираност да не допусне конституционна и управническа рецесия, макар по думите му, неуместните промени в Конституцията.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР