СподелиБюджет 2024 г. беше приет на второ четене в парламента.

...
СподелиБюджет 2024 г. беше приет на второ четене в парламента.
Коментари Харесай

Приеха на второ четене бюджет 2024! Вдигат таксите за хазарт, компенсации за тока на училища, детски градини и храмове

Сподели
Бюджет 2024 година беше признат на второ четене в Народното събрание. Депутатите усилиха таксите за хазарт. Очакваните доходи съгласно плановете на финансовото министерство са 200 млн. лева

Според признатите текстове за поддържане на лиценз за образуване на
хазартни игри – обичайната лотария, лотария, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игри със залагания върху резултати от спортни надпревари и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху инцидентни събития и със залагания, свързани с познаване на обстоятелства, като се изключи онлайн залаганията, се събира двукомпонентна държавна такса, състояща се от еднократна такса в размер на 300 хиляди лева и променлива част в размер на 20 на 100 върху разликата сред цената на получените залози и изплатените облаги, а за игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване – в размер на 20 на 100 върху цената на получените такси и комисиони. “

Променят се и таксите за лиценз на
казино, които надлежно за петгодишен период стават 300 000 лева, а за десетгодишен – 600 000 лева Според признатите разпореждания за поддържане на лиценз за игри с игрални автомати със период на лиценза 5 години се събира еднократна държавна такса в размер на 75 000 лева, когато игрите са проведени в обитаеми места до 500 000 поданици, и в размер на 150 000 лева, когато игрите са проведени в обитаеми места над 500 000 поданици.

За поддържане на лиценз за игри с игрални автомати със период на лиценза 10 години се събира еднократна държавна такса в размер на 150 000 лева, когато игрите са проведени в обитаеми места до 500 000 поданици, и в размер на 300 000 лева, когато игрите са проведени в обитаеми места над 500 000 поданици. “

Депутатите одобриха и публицистичната корекция на Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, съгласно която, в случай че не заявяват осъществяваната
хазартна активност, имуществената глоба да е в размер от 5000 до 10 000 лв..

Ето и кои други значими текстове от бюджет 2024 бяха признати:

Таванът за приходите на производителите на ток и компенсиране на разноските на компаниите над избрана граница ще продължи да работи и през 2024. Това взеха решение депутатите с гласуваните на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет.

Депутатите отхвърлиха предлагането на народния представител Владислав Панев за отпадане на текстовете, с които се подсигурява въпросния таван за приходите с 32 гласа „ за “, 112 – „ срещу “ и 50 – „ въздържал се “.

Ценовите тавани за производителите на електрическа енергия бяха въведени във времена от началото на войната на Русия, когато цените на електрическата енергия експлодираха, разяснява Панев и настоя за отпадане на параграфа.

Министърът на финансите Асен Василев благодари на Народното събрание, че не поддържа това предложение за отпадане на наредбата. „ Ако това предложение бе подкрепено, щяха да отпаднат таваните за всички български индустриални производители на ток, които сега са на 200 лева Всички български компании щяха да са изложени на риск да заплащат промишлен ток над 200 лева и това да включи отначало инфлацията и да провали участието в еврозоната “, изясни Василев.

Текстът планува производителите на електрическа сила със уреди за произвеждане на електрическа сила с конфигурирана мощ над един MW, чиито пазарни доходи са получени от продажбата на създадена от тези уреди електрическа енергия от вятърна сила, слънчева сила, геотермална сила, горива от биомаса, боклуци, нуклеарна сила, лигнитни въглища, нефтопродукти и торф за сила, от въглища и водноелектрически централи, да внасят във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ целеви вноски, представляващи позитивната разлика сред пазарните доходи без налог върху добавената стойност и избрания таван на приходите, изчислен при използване на стойностите за съответния вид производител в интервал на доставка от 1 януари 2024 година до 31 декември 2024 година

За 2024 година общият предел на финансовите разноски по консолидираната фискална стратегия е 9 994 003 700 лева, дефинира Народното събрание при гласуването на текстове от държавния бюджет за идната година.

Министърът на районното развиване подписва с кметовете на общините съглашения (със период на осъществяване и въвеждане в употреба до 31 декември 2026 г.) за финансиране на планиране, строителство, главен ремонт и реорганизация на нови и съществуващи улици, тротоари и съоръжения; нови и съществуващи общински пътища; водоснабдителни и канализационни системи, обществена общинска собственост; здания, обществена общинска благосъстоятелност, в които се дават публични услуги; обекти на общинската спортна инфраструктура; благоустройствени градежи и действия в обитаемоте места в това число площадки, пешеходни и велоалеи, публични паркинги.

Средствата за финансиране се дават от държавния бюджет. Недопустими за финансиране са разноски, за които има обезпечени пари от Европейските структурни и капиталови фондове или посредством други европейски принадлежности, както и със заемни средства.

Общата оптималната стойност на разноските за 2024 година по подписаните съглашения със съответната община се дефинира според от категорията на общините, според заповедта на министъра на районното развиване. За общини с категория 1 – до 50 млн. лева.; категория 2 – до 30 млн. лева, общините с категория 3 – до 15 млн. лева, категория 4 – до 10 млн. лева, а общините с категория 5 – до 6 млн. лева За общините с население над 180 000 души по данни на Национален статистически институт към 31 декември 2022 година общата оптималната стойност на подписаните съглашения може да бъде до 100 млн. лв..

Общините финансират за лична сметка разноските за действия, надвишаващи общите оптимални стойности за категориите общини, записаха депутатите.

Неусвоените към 31 декември 2023 година средства по бюджетите на общините от прехвърлянето за други целеви разноски, постъпили по член 89 от Закона за държавния бюджет за 2021 година и член 55 от държавния бюджет за 2022 година, се възвръщат в държавния бюджет не по-късно от 31 март 2024 година, гласоподава Народното събрание.

Народното събрание вкара отплата за цената на електрическата енергия, заплащана от детските градини, учебните заведения, храмове. Това стана с гласуваното на второ четене предложение на народните представители Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова, Венко Сабрутев в обсъждания законопроект за държавния бюджет за 2024 година

Според гласуваната наредба „ отплата за покриване на разноските за електрическа енергия в детски ясли, детски градини, яслени групи в детските градини, учебни заведения, детски спортни школи, читалища, молитвени домове, храмове, манастири на регистрирани вероизповедания, вписани в регистъра по Закона за вероизповеданията, се дава до контролираната цена за крайни битови консуматори, одобрена от Комисията за енергийно и водно контролиране и използвана за съответния интервал “.

Депутатите отхвърлиха предлагането на левицата за увеличение на сумата за размера на данъчно облекчение за развъждане на деца, употребено по Закона за налозите за физическите лица за 2024 година При прилагане на данъчни облекчения за деца сумата, която се приспада от годишните данъчни основи, е за едно, ненавършило пълноправие, дете – шест хиляди лева при две, ненавършили пълноправие, деца – 12 хиляди лева При три и повече, ненавършили пълноправие, деца – 18 хиляди лева Остава опцията данъчното облекчение да бъде употребено предплатено. При прилагане на данъчно облекчение за деца с увреждания сумата, с която се понижават годишните данъчни основи, е 12 хиляди лева

За първи път в бюджета безусловно всички финансови разноски, разход по разход, са разказани – както националните, по този начин и общинските. Това сподели пред публицисти в Народното събрание министърът на финансите Асен Василев, откакто депутатите одобриха дефинитивно държавния бюджет за 2024 година

Консолидираната фискална стратегия е фокусирана върху приходите с доста съществени финансови вложения, които да разрешат един много добър стопански напредък следващата година, съобщи министърът и добави, че програмата е разчетена при недостиг от 3%,  което ни разрешава да влезем в еврозоната.

„ Мен персонално ме радва, че за първи път от три години имаме бюджет, признат предходната година, а не в годината, в която би трябвало да се извършва “, разяснява Асен Василев. Според него това ще даде опция на общините и на бизнеса да възнамеряват обикновено през годината. По думите му това ще даде и сигурност на всички жители по какъв начин ще се развиват страната и стопанската система през идната година.

 

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР