СподелиБългарската стопанска камара e стигнала до заключение, че българското образование

...
СподелиБългарската стопанска камара e стигнала до заключение, че българското образование
Коментари Харесай

Българското образование произвежда функционално неграмотни висшисти

Сподели
Българската стопанска камара e стигнала до умозаключение, че българското обучение създава в огромна част функционално необразовани висшисти и недобре готови междинни експерти.

Това, съгласно Камарата, е проблем, който би трябвало да се изведе като приоритет, дружно с участието в Шенген и еврозоната.

Работодателите предлагат ограничения, които да се подхващат.
Половината от българските възпитаници са функционално необразовани. Не могат да пишат, не схващат какво слушат и не могат да възпроизведат това, което слушат “ – сподели заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева, представена от БНР.
„ Действията от страна на нашето просветително министерство евентуално не са най-адекватните. Това е плячкосване на нацията, капацитетът ѝ. Това са бъдещите и лекари, и юристи, и учители, и инженери, да бъдат функционално необразовани – това е ужасно ограбващо “, разяснява тя.

Нарушената връзка сред образованието и бизнеса прави младежите неконкурентноспособни на пазара на труда, споделят работодателите.

„ Парите не би трябвало да следват ученика. Тук имаме някаква доста неправилна философия, която с цел да отговори на един проблем, обвързван с финансирането, ние неглижираме качеството. Тотално би трябвало да се промени метода, по който се структурират стратегиите. Много сме закъснели “, безапелационна е Минчева.

И още: непрестанно образование и подготовка на учителите и шефовете, както и смяна във вътрешното и външното оценяване на учениците.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР