СподелиБългарската пропаганда в Албания просто заема освободеното от правителството на

...
СподелиБългарската пропаганда в Албания просто заема освободеното от правителството на
Коментари Харесай

Мицкоски отново отправи провокативни изказвания към България

Сподели
Българската агитация в Албания просто заема „ освободеното от държавното управление на СДСМ и ДСИ пространство “. Това е декларирал министър председателят на Република Северна Македония Християн Мицкоски в отговор на въпрос, обвързван с резултатите от преброяването на популацията в Албания, съгласно резултатите от което като българи са се записали 7057 души, а в графата „ македонци “ са се вписали 2281, при 5512 от преброяването в Албания през 2011 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Резултатите провокираха голям брой мнения в Северна Македония.

„ Тази асимилаторска политика на източния ни комшия не е единствено във връзка с македонците (…). Там (в Албания) има три пъти повече българи, в сравнение с тук (в Северна Македония), в този момент е забавно да забележим дали ще има искане (българите в Албания) да влязат в конституцията, откакто тук желаят да са в конституцията, другояче не виждам логиката “, сподели Християн Мицкоски по време на визитата си в Гевгелия.

Преброяването през 2023 година е първото, откогато през 2017 година Албания призна българското малцинство страната.

Пред медиите в Гевгелия Мицкоски съобщи, че като страна, Република Северна Македония повече няма да оставя „ празно пространство “ и скоро ще посети Албания, с цел да се срещне и беседва с македонското малцинство там, тъй като желае да върне „ доверието в корените, в македонската им антропология и македонския език “ и държавното управление на Северна Македония ще направи всичко да ги отбрани.

Попитан за посланията на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис и българския президент Румен Радев че „ управлението на Република Северна Македония има какво да научи “ във връзка с присъединението към Европейски Съюз, министър председателят на Северна Македония отговори, че е привикнал да бъде подценяван, само че постоянно побеждава.

„ Ще забележим по какъв начин ще е в този случай. Искам ние, като балкански страни, да следваме образеца на балтийските и скандинавските страни, тъй че всички дружно с построени мостове да се представяме дружно по света и да градим добросъседска политика. Мислех, че в този момент в 21 век ще приказваме по какъв начин дружно ще развиваме обща стопанска система, обучение, туризъм, ще сближаваме хората. Готов съм да приказвам за това, само че кой съм аз, за ​​да им споделям какво да вършат? Съжалявам, че виждат смяна в политиката тук. Отминаха времената, когато имаше политици с извит гръбнак, които подписваха всичко, само че не защитаваха интереса на македонските жители. Трябва да свикнат с политици, които работят за положителното на родината и пазят ползите на жителите. Моето обръщение и към двамата е, че ние сме кротичък народ и сме подготвени да си сътрудничим с всички, само че гледаме на това като на двупосочна улица “, сподели Мицкоски.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР