СподелиАвстрия трябва да каже кога смята да вдигне възражението си

...
СподелиАвстрия трябва да каже кога смята да вдигне възражението си
Коментари Харесай

Весела Чернева само за ДЕБАТИ: Австрия трябва да каже кога смята да вдигне възражението си и по сухопътните граници

Сподели
Австрия би трябвало да каже по кое време счита да вдигне възражението си и по сухопътните граници.

Това разяснява в изявление за ДЕБАТИ Весела Чернева- зам.-директор на Европейския съвет за външна политика и шеф на Софийския офис на Европейски Съюз по външна политика.

По отношение на влизането на България в Шенген, тя е на мнение, че позицията на Нидерландия от дълго време е ясна, само че не са напълно ясни причините на Австрия.

Въпросите, сложени от Нидерландия, в последните повече от 10 години, ясни. Докато въпросът с Австрия – първо, той се появи в последния миг и второ, не беше ясно какво тъкмо те чакат да се случи.



Особено след изказването на австрийския канцлер Нехамер, който сподели че в действителност казусът не е в България и Румъния, а в самата шенгенска система, разяснява Чернева.

Според нея е трябвало да има справедливи критерии, по които да се случи смяната в австрийската позиция, а поставените три условия – за увеличение задачата на



„ Фронтекс “ на нашата граница, усилване на контрола на румънско-унгарската граница и реадмисията за чужденци с отказана протекция, са добре пристигнали за всички.

„ Що се отнася до повече „ Фронтекс “, това е предложение на България от много време и е хубаво, че Австрия го показва в този момент като свое изискване “, изясни Чернева.

По отношение на увеличението на контрола по унгарско-румънската граница тя напомни, че този проблем до момента не е артикулиран обществено от Австрия.

„ Унгария пропуща огромна част от незаконните мигранти – в последна сметка те стигат до Австрия през Унгария. Така че споменаването на унгарската граница е самопризнание, че казусът е някъде другаде “, счита тя.

„ По отношение на последното изискване – то е по Дъблинското съглашение. Страните, които имат външни граници за Европейски Съюз, са длъжни да одобряват назад бежанци, на които им е било отказано престояване. Но както това доста добре знаят и българските граничари и българските политици, доста малко от тях остават в последна сметка в България. Така че това е по-скоро едно пожелателно изискване “, добави Весела Чернева.

Цялото изявление четете на следващия ден.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР