СподелиАпелативният съд в София окончателно даде разрешение по искането на

...
СподелиАпелативният съд в София окончателно даде разрешение по искането на
Коментари Харесай

Съдът потвърди европейската заповед за арест на Цветан Василев

Сподели
Апелативният съд в София дефинитивно даде позволение по настояването на прокуратурата за европейска заповед за арест (ЕЗА) на обвинявания за изпиране на пари Цветан Василев. Така беше доказано решението на първата инстанция, оповестява БГНЕС.

Според магистратите от втората инстанция това е единствената допустима мярка, която би могла да обезпечи обикновено протичане на процесите, водени против банкера.

От съда изясняват, че е налице обоснованото съмнение, че той е съпричастен към закононарушенията, за които е упрекнат. Съдът взе поради и това, че Василев се намира в Сърбия. Така се стига до извода, че в случай че не бъде издадена заповед за арест, той може да се укрие.

Припомняме, че Цветан Василев е обвиняем дружно с още няколко души за банкрута на КТБ. Делото продължава към този момент няколко години. През юли 2014 година банкерът беше притеглен като обвинен за длъжностно заграбване в изключително огромни размери по отношение на банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Впоследствие той бе упрекнат за над 100 закононарушения. Обвиненията бяха повдигнати задочно, защото Василев съумя да напусна страната и от този момент се намира в Сърбия, където получи и политическо леговище. Беше издадена и европейска заповед за арест и банкерът бе разгласен за търсене в Шенгенската осведомителна система.

През 2022 година юристът на Василев Константин Симеонов заяви, че комисия в Интерпол е разгледала негова тъжба и е установила, че издирването на банкера е по политически аргументи. По думите му тогава Международната организация на престъпната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, защото казусът към този момент не отговарял на условията на Интерпол. Същата година Апелативният съд в Белград дефинитивно отхвърли настояването на управляващите в София за изгонването на Цветан Василев от Сърбия.
А през април 2023 година стана ясно, че Интерпол търси още веднъж някогашния мажоритарен притежател на КТБ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР