СподелиАко служебният премиер Димитър Главчев подаде оставка, няма да има

...
СподелиАко служебният премиер Димитър Главчев подаде оставка, няма да има
Коментари Харесай

Доц. Цеков: Румен Радев трябва да приеме смените на министри или да освободи Главчев и кабинета му

Сподели
Ако служебният министър председател Димитър Главчев подаде оставка, няма да има нова дата на изборите, защото указът на президента към този момент е публикуван. И всеки ден да се сменят министри, това не може да засегне датата на изборите, сподели по Нова Нюз преподавателят по конституционно право доцент Борислав Цеков.

Така, както е написана новата редакция в конституционната уредба, президентът работи по така наречен обвързана подготвеност с министър-председателя, т.е. би трябвало да утвърди решението му за промени в държавното управление. Диалогът сред тях може да докара и до различен вид решение, само че в случай че министър председателят е безапелационен за тази смяна, президентът е изправен пред две ясни други възможности – или да подпише указа за измененията, или да освободи служебния министър-председател и цялото държавно управление. В тази обстановка второто би било много ексцентричен акт, съобщи доцент Цеков.

Тук няма потребност да се икономисват рецензиите към тези промени, само че дружно с това би трябвало да разберем отговора на въпроса за какво външният министър провокира президента да излезе на амбразурата и цялото президентстко войнство да брани министъра, добави той.

По думите му в конституционните промени няма ясно конкретизиран период, в който президентът би трябвало да подпише или да откаже да подпише указа за измененията в кабинета.

Ако президентът желае да неодобрява тази смяна, това ще докара единствено до задълбочаване на хаоса, акцентира преподавателят по конституционно право.

Той разясни, че изрично не може да има избор на съмнение против служебно държавно управление. Народното събрание не може да гласоподава избор на съмнение на това държавно управление, тъй като не го е избирало, означи доцент Цеков.

Той посочи още, че в случай че се стигне до такава степен служебният министър председател Димитър Главчев да подаде оставка, ще има процедура за съставяне на нов длъжностен кабинет.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР