СподелиАко приемането на страната ни в Шенген беше лесно, то

...
СподелиАко приемането на страната ни в Шенген беше лесно, то
Коментари Харесай

Денков за Шенген: Ако беше лесно, правителството на Радев да го беше направило

Сподели
Ако приемането на страната ни в Шенген беше елементарно, то тогава това е можело да бъде сторено още предходната година при служебното държавно управление на президента Румен Радев.

Това сподели пред медии министър председателят Николай Денков. Той отговори на рецензиите на президента, който приписа огромна част от заслугите на служебния кабинет.

„ Призовавам ръководещите в оставащите дни до Нова година да подсигуряват пълноценното приемане в Шенген. С доста дипломация, изпитание и съответни резултати по време на служебното държавно управление успяхме да реализираме съответен ангажимент за октомври, за жалост този подтик не беше развъртян, а се издигаха бариери по този път “, съобщи Румен Радев.

В същото време Денков отговори, че „ апели от общ темперамент с нищо не оказват помощ “. По думите му договарянията за Шенген изискват „ тактичност, успокоение и причини, които да бъдат чути и от другата страна “.
Ако беше толкоз елементарно да стане, предходната година служебното държавно управление да го беше направило. Така че всевъзможни мнения какво и по какъв начин е можело да стане, са непотребни все още. Трябва успокоение, с цел да приключат договарянията по позитивен метод “, сподели Денков.
Решението на Нидерландия да даде „ зелена светлина “ за участието на България в Шенген слага страната ни в по-добра позиция в договарянията с Австрия, разяснява още той.



„ Преговорите не престават и ще завършат тъй че да отчетат терзанията на Австрия, тъй като тя има сериозен проблем с миграцията “, разясни министър председателят.

Относно желанията на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за измененията в главния закон, Денков разяснява, че президентът е заинтригувана страна поради ограничението на пълномощията му за избор на длъжностен министър председател.

„ Промените в Конституцията са съгласувани, както с Венецианската комисия, по този начин и с Европейската комисия. Ако счита някой, че някой, като Европейска комисия, да вземем за пример, изнасилва Конституцията, да го каже ясно.



По думите на Денков тези промени се вършат, тъй като в последните години е станало ясно, че служебното държавно управление може да ръководи дълги интервали без да е отчетно пред Народното събрание като приема дълготрайни задължения и контракти, което не е задачата на служебното държавно управление.

„ Целта на служебното държавно управление е да провежда избори “, напомни Денков.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР