Сподели69 процента от пациентите с онкологични заболявания е трябвало да

...
Сподели69 процента от пациентите с онкологични заболявания е трябвало да
Коментари Харесай

69% от онкоболните са доплащали средно 1500 лв.

Сподели
69 % от пациентите с онкологични болести е трябвало да доплащат приблизително по към 1 500 лв. за лекуването си. 26 % от тях са получавали лимитирани здравни грижи, демонстрират резултатите от национално изследване на самодейността „ Индекс на лечебните заведения “, осъществено измежду 417 пациенти и техни близки.

40 % от онкоболните, които е съветвал доцент Димитър Калев, са предпочели да се лекуват в прилежаща Турция.

Разходите за лекуване на пациентите с онкологични болести не са покрити напълно от Националната здравно осигурителна каса, Министерството на здравеопазването или общините. Това е повода онкоболните да търсят лекуване в чужбина, да вземем за пример в Турция, споделя доцент Димитър Калев – ръководител на управителния съвет на взаимната онкологична национална мрежа.

„ Липсата на организация за онколечение е причина за тези доплащания “, споделя той.

Доцент Калев дава образец с най-честият рак при дамите – ракът на гърдата. Според него в България мамографски скрининг не съществува, също и така наречен сентинелна биопсия, която не се заплаща от Касата и не се прави. Прави се единствено, в случай че пациентката я заплати.

Единственият излаз от обстановката съгласно доцент Димитър Калев е в по този начин наречения анти-раков проект, основан през 2022 година, като до тази година няма нито една интензивност по него. В него е залегнало условие за основаване на сертифицирани, всеобхватни ракови центрове. Това би решило значително проблемите на българската онкологията, споделя доцент Калев и признава, че грижата за онкоболните у нас не е добра. До тогава повече пациенти търсят онкологична грижа в чужбина. 40 % от пациентите, които доцент Калев съветва, отпътуват за лекуване в Турция.

През 34 експерти минава един онкоболен у нас, споделя доцент Калев.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР