СподелиВ тази кампания опитват да ни убедят, че нужда от

...
СподелиВ тази кампания опитват да ни убедят, че нужда от
Коментари Харесай

Явор Божанков: Негласуващите гласуват два пъти за ГЕРБ, ако сме опозиция – няма нищо драматично

Сподели
„ В тази акция пробват да ни убедят, че потребност от смяна няма. Второ, че каквито промени да вършим в закони, Конституция, правосъдна система, нищо не става. Ние си имаме работа с най-трудния развой – смяна в мисленето на хората, по какъв начин се упражнява държавната власт “.

Това сподели в изявление за bTV, който е лидер на листата за депутати на обединението ПП-ДБ от листата във Велико Търново.

По думите му упованията у гласоподавателите са били за 9 месеца да се промени това, което ГЕРБ за 15 години на се съумели.
Промяната не става с тракване на пръст, с магическа пръчка. Това е групово изпитание на целия народ. Аз считам, че за 9 месеца показахме, че България може да се ръководи, преди всичко, без боязън, без напън, без значение дали към бизнес, към локална власт. Защото помним едни остарели времена. Сега ГЕРБ споделят: „ Да върнем стабилността “, т.е., те ни споделят да се върнем в това остарялото “, добави той.
По думите му болшинството от българите желаят смяна, а ролята на политиците е да ги убедят, че те са носители на тази смяна.

„ Защото каквито и промени да вършим в Конституцията, България е парламентарна република. Съдържанието на всяка промяна се изпълва със наличие от Народното събрание. Ако ГЕРБ и първа политическа мощ, несъмнено че те ще стоят на първия ред, несъмнено че те ще кадруват в държавните регулатори “, разясни Божанков, съгласно който партията на Борисов „ е една добре вкоренена изборна машина на всяко едно равнище – от общинско до държавно и горивото в тази машина е ниската изборна интензивност, тъй като тези, които са подвластни, заинтригувани или купени, те излизат и гласоподават “.



„ Бяхме с ясното схващане, че едно ръководство с ГЕРБ ще ни нанесе електорални вреди. Тогава бяхме изправени пред този избор – дали да поемем отговорност за ръководство на страната, с неосъществим сътрудник, мислейки обаче каква е алтернативата – следващи предварителни избори, безвремие “, изясни претендентът за народен представител.

По думите му ръководството с ГЕРБ е довело до разрешаване на политическата рецесия, което партията на Борисов обаче е осуетила.

„ Доведе до приемане на България в Шенген. Някои си вършат подбив от това, само че в действителност въздушният Шенген е нещо, което ние преди 9 месеца не можехме да си помислим, тъй като България имаше несъгласие и тематиката беше дали ще бъдем отделени от Румъния, а не дали ще влезем в Шенген “, напомни Явор Божанков.

Той изрази мнение, че в случай че българският гласоподавател реши ПП-ДБ да бъде в съпротива, в това няма нищо трагично.

„ Има хора, които споделят: „ Ние сме разочаровани от вас, че не отстранихте напълно ГЕРБ от властта и сме толкоз ядосани, че ще дадем в този момент цялата власт на ГЕРБ “. Тази логичност не я разбирам, както и логиката с негласуването, тъй като точно негласуващите гласоподават два пъти за ГЕРБ “, разясни той.
По думите му 9 месеца „ режимът на Борисов “ не е управлявал, макар че ГЕРБ са били част от болшинството.
„ Управление на Борисов виждаме сега. Пенсии се раздават преди избори на калпак, единствено за някои, за други – не. Онзи стопански модел, който не е европейски, а е гербаджийски. Да, той сега се реставрира. Девет месеца ние бяхме бариера пред реставрирането му. Искам да призная една наша неточност. Ние в действителност смятахме, че ГЕРБ няма да изпратят България на избори, когато януари имахме зелена светлина за еврозона и явен небосвод за Шенген. Ние не вярвахме, че ГЕРБ ще създадат това още веднъж и ще рискуват сходни национални цели “, сподели Божанков.

По думите му в идващия парламент форма на съдействие с ГЕРБ може да има единствено към значимите промени.



„ Преговорите пропаднаха, тъй като ГЕРБ не бяха подготвени и съгласни да въведем ясни и транспарантни правила за избори в правосъдната система, за кадруване в страната, за регулаторите, които самичък доста значими “, разяснява той.

По думите му сега България има над 67% от междинния европейски приход. „ Факт е, че над 70 % множеството българи избират да се върнат в страната си, тъй като няма логичност да работят на открито. Но за постигането на този % на нас ни би трябвало работеща правосъдна система, почтени състезания “, сподели още той.

„ Ако ГЕРБ имат болшинство в идващия парламент, евентуално България още години ще се върне в тази остаряла добре забравена непоклатимост. Няма да има правосъдна промяна, промяна в регулаторите и европейска стопански модел “, уточни Явор Божанков.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР