Споделеното родителство цели след развод децата да имат максимално голям

...
Споделеното родителство цели след развод децата да имат максимално голям
Коментари Харесай

Споделеното родителство цели максимален контакт на детето с родителите

Споделеното родителство цели след бракоразвод децата да имат оптимално огромен контакт и с двамата си родители. БГНЕС беседва по тематиката споделеното родителство да бъде част от родното законодателство с депутатите Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС и Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ.


„ В момента настоящото законодателство е такова, че когато няма бракоразвод по взаимно единодушие и по исков ред, съдът е задължен даже да вижда, че има съгласие във връзка с детето, да се произнесе във връзка с родителските права в правосъдното решение “, изясни Захариева.

Депутатът посочи, че концепцията, която са имали ГЕРБ още през 2016 година и която в този момент Народното събрание се пробва да одобри, е съдът да не се постанова да се произнася, а да работи споделеното родителство. „ Тоест, когато единият родител повдигне този въпрос и желае, то тогава съдът да се произнася. Но когато разногласието е от друго естество, то да не въвличаме на вятъра детето в този спор “, изясни Захариева.

Тя означи, че доста постоянно децата се употребяват за решение на други спорове. „ Получава се в последна сметка едно отчуждено от единия или другия родител дете, или едно във всички случаи нещастно дете “, съобщи депутатът от ГЕРБ-СДС.

Тя даде образец с немския модел, при който споделеното настойничество е реалност. „ Немският модел демонстрира, че децата след раздялата на родителите си не престават да живеят с двамата от тях и се усещат пълноценни и доста щастливи “, разясни Захариева.

Тя въпреки всичко посочи, че има и други случаи, при които достъпът до двамата родители не е в полза на детето. „ Ще се водим от висшия интерес на детето. Когато това не е в негов интерес, то няма да бъде правено “, увери националният представител.

Захариева акцентира, че работата по правене на законопроекта за промени в Семейния кодекс върви. „ Когато сме подготвени ще ги представим. Във висока степен на подготвеност сме, надяваме се в околните месеци или до края на годината да бъдат подготвени наредбите “, добави тя.

Подкрепа за споделеното родителство има и от ПП-ДБ.

„ Направихме кръгла маса, с цел да забележим какви са позициите на засегнатите страни. В резултат можем да кажем, че институциите са еднопосочно “за ”, до момента в който някои неправителствени организации са на позицията, че понятието “споделено родителство ” в законодателството не е най-хубавото решение “, съобщи Елисавета Белобрадова от ПГ на ПП-ДБ.

„ Имахме изчерпаемост на полемиката. Сега една седмица ще бъде срокът, в който участниците на кръглата маса ще могат да подадат личните си мнения. След това ще решим в какви параметри да представим законопроект, касаещ правната наредба на споделеното родителство “, добави Белобрадова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР