Споделен мандат ще реши тримесечният проблем на Столичния общински съвет

...
Споделен мандат ще реши тримесечният проблем на Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Проф. Светослав Малинов: Споделен мандат ще отблокира СОС и ще свали напрежението

" Споделен мандат " ще реши тримесечният проблем на Столичния общински съвет (СОС) и органът ще проработи. Тази формула ще отблокира локалния софийски парламент и ще смъкна напрежението сред политическите групи и ще понижи персоналната неприязън между обособени съветници.

 

Това предложи в изявление пред БНР проф. Светослав Малинов, учител по политология в Софийския университет " Св. Климен Охридски ".

 

В предаването " Преди всички " професорът разяснява разновидността за неработещия СОС:

 

" Частичните избори би трябвало да се избегнат. На процедура мъчно може да се стигне до нови локални избори, това са злословия и хипотези. Не изключвам митинг на Московска 33 поради невъзможността съветниците да излъчат ръководител и да намерят метода да работят заедно и да взимат решения. Но невъзможността за ръководител ги блокира изцяло ".

 

Той показа за чувството си, че в случай че се избере ръководител на СОС толкоз бързо ще стартират да взимат решения - бързи и известни, че никой няма да гледа какво е болшинството.

 

" Много рядко СОС би трябвало да взима съществени политически решения или по политики, където болшинството би трябвало да е твърдо. На общинско равнище не се работи по този начин ежедневно. Нека се откри формула да се излъчи ръководител и СОС ще проработи, тъй като кметът е постоянен и той не предстои на ротация ", предложи проф. Малинов.

 

И напомни, че при споделения мандат, който ще разреши да проработи СОС и да стартират да се вземат решение проблеми на града, никой няма да укорява тези, който преди изборите са се клели, че няма да вършат коалиция.

 

" Защото кметът не е съдружен и стои устойчиво ", аргументира се професорът.

 

При споделения вид би трябвало да се избере кой стартира и кой приключва мандата, тъй като в края идват избори и това има значение.

 

" Второ по-добре е да има търпимост и да няма персонална злост.  " Споделеният мандат " отстранява чувството на неправда и събаряне на напрежението. Нека да има и споделено председателство сред първите 3 групи, а могат и да приобщат и дребните. Тази процедура, когато една коалиция вкара един ли двама в вътрешен глас, поделянето дава чувството за правдивост. А в този момент може да не е дейно, само че при такава борба и да се признаят престижи дано използваме остарял метод ", разяснява проф. Малинов.

 

" Те са дружно към този момент в постройката на Московска 33, въпреки и леко раздалечени, само че когато става дума за гласоподаване нов бюджет и заплатите на транспортни служащи, дано да забележим, кой политически водач ще каже не гласувайте, тъй като по този начин казахме преди изборите ", изясни политологът.

 

Той предизвести, че има заблуда, че борбата подхваща всички решения, само че и в Народно събрание се взимат с огромни болшинства, " тъй като това за настоящи проблеми ".

 

" Пред СОС не са тежки политически, а са механически и управнически и никой няма да забележи какво е болшинството ", сподели проф. Малинов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР