Сплит, Хърватия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Името

...
Сплит, Хърватия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Името
Коментари Харесай

Тествахме новата A-Klasse на Mercedes-Benz

Сплит, Хърватия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Името "Baby Benz ", което A-Klasse наследи от 190 още преди 20 години, прилегна идеално на модела. Самата A-Klasse обаче още с появяването си провокира голям брой разногласия и неодобрителни отзиви от страна на хардкор почитателите на марката. Основните обвинявания бяха свързани с това, че A-Klasse е с предно предаване и, че наподобява на миниван. С годините обаче моделът се утвърди, а концепцията беше последователно заменена.

A-Klasse се трансформира от неособено прелъстителен миниван в моден и юношески изглеждащ хечбек. Предшественикът W176 или прочут още като трета генерация A-Klasse съумя да изпревари по продажби директните си съперници от Audi и BMW. Сега на ход е четвъртото потомство (W177), което има още по-амбициозни цели. Дали ще успее да ги реализира, ще покаже времето, само че предпоставките са прекомерно обещаващи. В това екипът ни се увери персонално, по време на първите динамични проби на новата A-Klasse, които Mercedes-Benz организира в Хърватия.

Екстериор


Най-добре е запознанството ви с новата A-Klasse да стане на мрачно. Тогава ще видите единствено ефектните диодни светлини и няма да забележите леко "тъжната " предница в жанр Mercedes-Benz CLS. Ако пък видите новата A-Klasse откъм гърба и там не е инсталирана фирмената емблема, то мъчно ще можете да определите марката. С други думи екстериорната визия е динамична, съвременна, само че не и фирмено идентична. Основните промени в новата четвърта генерация с показател W177 не очароват, само че усещането на външния тип е въпрос на усет и всеки има лично мнение по тематиката.

А най-важното, което касае екстериора, е неповторимият (за хечбек) коефициент на въздушно противодействие, който при новата A-Klasse е 0.25. Освен това, четвъртата генерация е по-дълга (+120 мм), по-широка (+16 мм) и по-висока (+6 мм)от предшественика си, само че е и по-лека (- 20 кг.) Междуосието е повишено с 30 мм. Най-впечатляваща на външен тип е версията с AMG-пакет, която се разграничава от общоприетата, по другите брони и джанти. И до момента в който външният тип може да не се хареса на всички, то влезе ли човек в салона, няма да му се желае да излезе от там.

Интериор


В салона германците са интегрирали неповторима подсветка, която може да трансформира цвета си в 64 нюанса. Скритото осветяване украсява даже и кръглите отвори за въздух на системата за вентилация. Аналогови уреди в салона няма. Всичко се проектира на голям, сдвоен екран, позициониран пред лидера и стигащ до горната част на централната подпора. Хедъп екран дублира огромна част от информацията, като я проектира непосредствено пред погледа на лидера. Приборите могат да се конфигурират по доста разнообразни способи, съгласно усета на клиента и във всеки един от тях са информативни, а ръководството им е интуитивно.

Явно е, че и материалите в купето са станали по-качествени, а сглобката е на познатото ни свръхпрецизно немско равнище. Седалките са ергономични и разполагат с всички нужни регулировки, а мястото за краката на лидера и пасажерите е повече от задоволително за сходен клас автомобил. Багажникът е 370 литров, а петата врата към този момент е по-голяма. Основната сензация обаче е обвързвана с неповторимия мултимедиен комплекс MBUX (Mercedes-Benz User Experience), който заменя досегашния Comand. Уникална характерност на тази система е способността й да се самообучава с помощта на вградения програмен продукт с изкуствен интелект.



Системата MBUX може да бъде персонализирана и приспособена към потребностите на потребителя. Най-любопитното за нас обаче е, че тази система е напълно създадена в България. Задача от сходен мащаб бе сполучливо осъществена от експертните екипи на Visteon България и то единствено в едно устройство. Системата интегрира в себе си ръководството на няколко обичайно обособени продукта – инструментално табло, екран, хедъп екран, аудио система и модул за свързване с мобилни устройства. Още нещо забавно е, че MBUX ще се предлага още в базовото съоръжение на новата A-Klasse.

С новата A-Klasse може да се беседва


Гласовият помощник в този свръхтехнологичен автомобил прилича изкуствен интелект. Той съставлява нещо като вградената в IPhone система Siri. Активира се с фразата "Hey, Mercedes " и е кадърен да извършва освен директни команди, само че и да разгадава словосъчетания, присъщи за така наречен изкуствен интелект. Разпознава 23 езика, работи бързо и най-важното доста съответно. Чрез него може да се ръководят съвсем всички функционалности, като също така може да ви осведоми за времето, да контролира температурата в купето съгласно желанията ви, да търси заведения за хранене или бензиностанции наоколо до вас и още доста други.

Двигатели и ходови характерности
Тук изключително внимание е отделено на съвършения преглед. Предишната A-Klasse не можеше да се похвали с улеснение при маневриране в тесни пространства, само че в този момент това е променено. Капакът и предния панел са ситуирани по-ниско, променено е и местоположението на страничните огледала за назад виждане, а размерите на А-колонките са понижени. Това, дружно с опционните камери прави маневрирането извънредно лесна задача. Агрегатите, налични за новата A-Klasse са три - един дизелов и два бензинови.



Новата седемстепенна автоматизирана трансмисия Getrag е предопределена за базовите мотори, работи гладко, само че от нея има какво още да се желае. Mercedes-овската трансмисия е за препоръчване. Тя е налична за версията А250, седемстепенна е и е с два съединителя. Превключва извънредно бързо и тъкмо. Що се касае до самите мотори, то най-мощният е двулитров (224 к.с./350 Нм) и точно с него новата A-Klasse се усеща най-добре. Не е за занемаряване обаче и 1.5-литровият дизел, който е заимстван от Renault и впечатлява с потресаваща изгодност.

Като цяло новата A-Klasse на Mercedes се кара извънредно леко и прелестно. Воланът е осведомителен, крен в завоите съвсем липсва, като в същото време возията е мека. Последното обаче не важи за базовата версия, която е оборудвана с друго задно окачване. То не е познатото ни многолостово, а е на корав мост и е така наречен полузависимо. Работи по-шумно от Multilink и возията е по-твърда, само че разликата сред возията на двете окачвания не е огромна. В умозаключение можем да кажем, че без значение от обстоятелството, че колата е на остарялата MFA платформа, държанието й на пътя е повече от великолепно. А в бъдеще се чакат и две AMG модификации. Новата A-Klasse ще стартира да се продава у нас напълно скоро. Все още обаче не са известни цените за България. В Германия стартовата цена е 30 231 евро.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР