Списъците с класираните първокласници в София бяха обявени в понеделник.

...
Списъците с класираните първокласници в София бяха обявени в понеделник.
Коментари Харесай

Излезе класирането за първи клас в София

Списъците с класираните първокласници в София бяха оповестени в понеделник. Те са пуснати на страниците на учебните заведения, както и на осведомителните табла на място в постройките. Единна информация за приема към този момент няма.
Очаква се претендентите да са към 12 000 - малко по-малко от предходната година. Според Столичната община децата ще са по-малко от местата. Основният критерии за класирането е актуалният адрес, а задачата е децата да учат в най-близкото учебно заведение. Според това от какъв брой години детето е вписване на дадения адрес, претендентите се разделят в три групи. В последната - четвърта, попадат децата, които не живеят в региона на учебното заведение.

Ако претендентите от дадена група са повече от местата, се ползват спомагателни критерии. Сред тях максимален брой точки носи съществуването на брат или сестра в същото учебно заведение. При идентичен брой точки и повече искащи, в сравнение с са свободните места, се тегли чоп.

Въпреки че местата са повече от претендентите, сигурно има некласирани първокласници, защото родителите не са удовлетворени от учебното заведение, в което попадат съгласно адреса си. Така те аплайват в други институции и попадат в последната група, в която имат минимален късмет за класиране.

От 5 юни до 17 часа на 7 юни е записването на учениците, признати от първото класиране. На 7 юни ще бъдат оповестени свободните места за второто нареждане. От 8 юни до 12 часа на 11 юни ще се подават заявки за приема за второто класиране. Списъците от него ще бъдат оповестени на 11 юни. От 12 юни до 17 часа на 13 юни е записването, а от 14 юни ще се попълнят свободните места след третото класиране.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР