Списъкът на знаковите фигури от прехода, които се появиха на

...
Списъкът на знаковите фигури от прехода, които се появиха на
Коментари Харесай

Три версии за списъка “Бобокови“

Списъкът на знаковите фигури от прехода, които се появиха на гърба на фотография, която прокуратурата откри при претърсването на офисите и къщите на братя Бобокови, провокира стотици мнения в обществените мрежи и роди десетки тайни теории, написа "Стандарт ".

Някои даже събраха числата, нахвърляни в листчето и получиха сумата от близо 7 милиарда. Различни са версиите какво значат цифрите, написани против имената на известните предприемачи.

Почти единомислещо е мнението, че те се отнасят за края на царското ръководство. Потвърждение на това е включването в листата на Емил Кюлев, който бе убит през 2005 година и на Дарина Павлова, правоприемник на милионите на Илия Павлов, погубен през 2003-та.

1. Клуб "Възраждане "

Повечето анализатори свързват листата със сдружението на едрия бизнес по оново време – клуб „ Възраждане “, защото доста от имената са членове в него.

Самите Бобокови влизат в бизнескръжеца през 2004-та година. По това време сдружението приема за членове и двойката - обозначена с „ Иван и Елена “, които някои сътрудници изтълкуваха като Костови, само че става думи за съдружниците в „ Рей холдинг “- компания, най-много известна с ремонта на вагоните.

Списъкът обаче надалеч надвишава участниците във „ Възраждане “, а в това време пропуща някои от тях, като да вземем за пример Добромир Гущеров.

Всеизвестно е, че в бизнессдружението всеки участник е попълвал информация с активите и благосъстоянието си. Затова и една от версиите за този лист е, че Бобокови са употребили тези числа, които по-късно излязоха в една от първите ранглисти на списание "Форбс " за най-богатите в България.

Въпреки това, те са занижени спрямо оповестените тогава данни в рейтингите. Най-фрапиращ е образецът с Васил Божков, против който е записана сумата от 600 милиона $, до момента в който в класацията на най-богатите от Източна Европа, той към този момент попада като милиардер.

2. Нов транш от алените куфарчета

Според втората версия сумите не са активи, а отговорности. Митът за алените куфарчета от зората на демокрацията наподобява доста подобаващ за случая, само че е малко евентуален, тъй като в листата липсват играчите от началото на 90-те, които с парите на задграничните сдружения на Българска комунистическа партия източиха предприятия и си направиха банки.

Това не са и парите за присъединяване в приватизацията, защото сладките части от баницата към този момент са били раздадени по времето на Виденов и Костов на множеството хора в този лист.

Съществува обаче вид тези пари в действителност да са заемен капитал, някаква втора хазна за публични разходи на определените предприемачи.

Не е изключено това да е и нов транш от заграбеното злато на социализма.

Извънредно: Борисов с първи думи за аферата с боклука и планове лист с известни персони, измежду които и убити ВИДЕО

3. Фонд за избавление на България

Третата версия за листата се появи в „ 19 минути “. Според нея описаните пари са били лептата на всеки от предприемачите за Фонд за избавление на България.

Фондът е трябвало да бъде основан през 2005 година за да събере към 2 милиарда лева В листата на братя Бобокови е маркирано кой предприемач с какви средства ще се включи, а плюсчетата са за тези, с които към този момент е разговаряно.

По този метод те са желали да противодействат на непознатите вложители, навлизащи мощно в страната и заплашващи българския бизнес.

"Целта беше всеки да отдели средства, които да бъдат вложени още веднъж в стопанската система и присъединяване в огромни приватизационни покупко-продажби. Така средствата, предприятията и бизнеса щяха да останат напълно български ", разясняват анонимни предприемачи.

Според тях повода да се обединят била патриотична - да се противодейства на непознатите компании, които са били стартирани по времето на царския наследник Кирил и околните му Милен Велчев и Николай Василев.

Един от най-големите мотори на плана бил починалият Младен Мутафчийски, оръжеен търговец и притежател на комплекса "Хелена ризорт " в Слънчев бряг.

Фондът обаче по този начин и не се основава, тъй като не била изчистена структурата и чисто по български се скарали кой да поеме самото ръководство на средствата.

Плановете обаче били грандиозни, фондът трябвало да господства над останалите бизнесорганизации и той да дефинира стратегическите решения за развиването както на другите браншове, по този начин и на цялата националната стопанска система.

Забавянето на плана обаче било съдбовно, тъй като с влизането ни в Европейския съюз посоката на развиването ни се трансформирала.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР