Списъкът на наказателните съдии, които са пожелали да водят бъдещи

...
Списъкът на наказателните съдии, които са пожелали да водят бъдещи
Коментари Харесай

Бившият шеф на закрития Спецсъд иска да разследва главния прокурор

Списъкът на наказателните съдии, които са поискали да водят бъдещи следствия против основния прокурор, към този момент е подготвен - а в него се появиха имена на неслучайни магистрати.

Сред тях е Георги Ушев - дълготраен ръководител на двете инстанции на Специализирания съд, който беше закрит през 2022 година поради подозренията, че е употребен за политически поръчки на прокуратурата по времето на Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Ушев беше викан на разпит от КПКОНПИ и след следствие на Антикорупционния фонд, в което някогашният консултант на Борисов Яне Янев разказва линиите на напън от страна на политици и висши прокурори върху ръководители от Специализирания съд по съответни каузи - по-специално по случая с Веселин Денков (съпруг на Ивайла Бакалова).

Бивш кадър на Спецсъда в листата с искащите да проверяват основните прокурори е и Вилислава Ангелова - една от дейните участнички в дебатите по закриването на институцията от Народното събрание. Тя се запомни със скандално изявление, че спецсъдиите научили толкоз доста от юристите на подсъдимите, че " даже и да ни изхвърлите от системата, проведените незаконни групи с наслада ще ни одобряват ". В момента тя е арбитър в Софийския градски съд.

В листата е попаднала и Петя Крънчева - някогашен зам.-председател на Софийския градски съд по време на ръководството на Владимира Янева - против която Висш съдебен съвет водеше няколко дисциплинарни производства за служебни нарушавания, само че по този начин и не наказа.

Сред искащите да проверяват основните прокурори са отявлени критици на статуквото в правосъдната власт като Мирослава Тодорова и Весислава Иванова от Съюза на съдиите.

Прави усещане, че измежду претендентите са и хора като Петър Сантиров и Светлозар Георгиев - двама магистрати, които са директни " пострадали " от прокурорски обвинявания, които се провалят в съда.

Сантиров дружно с някогашния министър Николай Цонев (наречен " безспорен нарушител " от Роман Василев) беше оневинен по прословутото дело, в което Петьо Петров - Пепи Еврото свидетелстваше, че му бил пожелан рушвет за споразумяване на дело. Накрая на дългогодишната сага Върховен касационен съд постанови, че освен няма доказателства за престъпни действия на подсъдимите, само че и тогавашният следовател Петров е направил закононарушение " провокация към рушвет ".

Съдията от Варна Светлозар Георгиев, който също е в листата, гледаше делото против Веселин Марешки за изнудване и лека телесна щета на Костадин Костадинов. От съдия обаче Георгиев се оказа обвиняем, откакто прокурорка го упрекна в началото в опит за взимане на рушвет от Марешки, а по-късно - в опит за операция на дело против собствен прочут.

В последна сметка Върховен касационен съд реши, че Георгиев е почтен, само че делото против Веселин Марешки трябваше да стартира изначало при различен арбитър. Процесът против някогашния народен представител още не е завършил, като за последно преди няколко седмици беше върнат на Апелативния съд във Варна поради нарушавания.

Ето и цялостния лист на съдиите, утвърдени за проверяващи основния прокурор:

​ - Теодора Стамболова – арбитър във Върховния касационен съд, ръководител на отделение;

​ - Веселина Вълева – арбитър в Апелативен съд – София;

​ - Георги Ушев – арбитър в Апелативен съд – София;

​ - Пламен Дацов – арбитър в Апелативен съд – София;

​ - Стефан Илиев – арбитър в Апелативен съд – София;

​ - Весислава Иванова – арбитър в Апелативен съд – София;

​ - Ангелина Лазарова – арбитър в Апелативен съд – Варна;

​ - Христина Иванова – арбитър в Софийския градски съд;

​ - Вилислава Ангелова – арбитър в Софийския градски съд;

​ - Даниела Борисова-Райчинова – арбитър в Софийския градски съд;

​ - Иван Коев – арбитър в Софийския градски съд;

​ - Петър Сантиров – арбитър в Софийския градски съд;

​ - Петя Крънчева-Тропчева – арбитър в Софийския градски съд;

​ - Атанас Атанасов – арбитър в Софийския градски съд;

​ - Петър Стоицев – арбитър в Софийския градски съд;

​ - Мирослава Тодорова – арбитър в Софийския градски съд;

​ - Андрей Ангелов – арбитър в Софийския градски съд;

​ - Даниела Талева – арбитър в Софийския градски съд;

​ - Асен Попов – арбитър в Окръжен съд – Варна;

​ - Светлозар Георгиев – арбитър в Окръжен съд – Варна;

​ - Александър Иванов – арбитър в Окръжен съд – Русе;

​ - Пепа Чиликова – арбитър в Окръжен съд – Ямбол.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР