Списъкът на жертвите на опустошителните пожари в Мати и Рафина

...
Списъкът на жертвите на опустошителните пожари в Мати и Рафина
Коментари Харесай

Минимум 80 загинали и траур в Гърция

Списъкът на жертвите на опустошителните пожари в Мати и Рафина в Гърция нараства, пожарната оповести откриването на още три тела, като броят на смъртните случаи се усилва най-малко на 80 души, оповестява " Грийк рипортър ".

Във връзка с ранените, които са приети в болница, пожарната работа оповестява за към 190 души , някои от тях са на интензивно лекуване, има настанени и най-малко 11 деца в болница .

Що се отнася до изчезналите , представителят на пожарната разяснява, че техният брой към момента е незнаен , защото доста родственици и другари, които са съобщили за изчезнали лица, не уведомяват управляващите, когато се върнат изчезналите лица.



Най-малко 180 души са ранени измежду жителите и туристите бягащи от пламъците в градовете до Атина , а поривите напразно доближиха 100 км/ч поглъщайки гори и стотици здания, оповестява Агенция Франс Прес.

Гръцките медии описаха бедствието като " национална покруса ", а министър председателят Алексис Ципрас разгласи три дни народен печал . Правителството към момента не може да каже какъв брой хора са изчезнали , защото пожарникари към момента се борят с огнища в някои региони .

Телата на 26 души, в това число дребни деца, са открити във вила в морския курорт Мати , на 40 километра североизточно от Атина, оповестяват спасители. Те бяха сгушени дружно в дребни групи, " може би фамилии, другари или непознати, преплетени в последния опит да се защитят, обитавайки се да стигнат до морето ", разяснява спасителят Василис Андриополски.

" Мати към този момент не съществува ", добавя кметът на Рафина Евангелос Бурнус , хиляда здания и 300 коли са унищожени.

Днес пламъци заплашваха къщи край морския град Кинета, на 25 километра западно от Атина . Десетки пожарникари се бориха с пламъците, подкрепени от хеликоптери и самолети с хиляди галона вода. Следващите дни се чака дъжд , който ще помогне в напъните за потушаване на пламъците.

60- годишната Атанасия Октаподи, чийто дом е заобиколен от борови дървета, разяснява, че вижда огъня, който се движи надолу по хълма " и пет или 10 минути по-късно към този момент беше в градината ми . Тичах като луда, стигнах до плажа и сложих главата си във водата. След това пристигнаха патрулни лодки ".

" Видях пламъците пред прозореца на хотела. Мислех, че ще избухне ", разяснява 20-годишната немска туристка Алина Марзин, която през вчерашния ден е била в хотел в Мати, дружно с брат си и родителите си.

Около 715 души бяха евакуирани с лодки до Рафина , разяснява държавното управление. " Хората са шокирани, изгубени. Някои от тях са изгубили всичко : деца, родители, домове ", сподели представителят на Червения кръст Джорджия Трисбиоти.



Европейски Съюз разгласи печал поради десетките починали в Гърция по време на горските пожари. Знамената пред постройките на европейските институции са спуснати. " На 25 юли всички работни съвещания на Европейската комисия ще стартират с минута безмълвие в памет на жертвите на горските пожари в Гърция ", оповестява Българска национална телевизия.

Засега няма публични данни за тенденциозен палеж в Гърция, има хора в неопределеност , няма формален брой на изчезналите разяснява представителят на посолството на Гърция в България Мария Тирополи.

Спасителите напредват постепенно, има доста изгорели или горящи къщи и се претърсват една по една, разяснява тя. Пожари бушуват на няколко места в страната , в Коринт на Пелопонес и близо от град Ханя на остров Крит. Над 14 огнища има в източната част на Атика .

" Унищожени са над 2000 къщи, министерствата дружно с органите на локалното самоуправление и доброволчески отряди си сътрудничат, с цел да предложат на потърпевшите заслон, храна и вода. Освен това гръцкото държавно управление утвърди изключителна помощ от 20 милиона евро и данъчни облекчения за потърпевшите, всички обществени служби събират дарения и артикули от първа нужда . Това, което ни вълнува, че хората неотложно се отзоваха кой с каквото може ", изясни Мария Тирополи.

" Веднага бяха изразени състрадание и поддръжка от европейските страни , Италия предложи два профилирани самолета, Испания и Румъния също са в подготвеност. Кипър също изпрати огнеборци и техника в западната част на Атика. Съседните страни също показаха подготвеност - Турция, Израел и Македония ", разяснява представителят на посолството и благодари на България за поддръжката.

 Пожарите в Гърция взеха 74 жертви, 188 са ранените Обновена
Пожарите в Гърция взеха 74 жертви, 188 са ранените

Най-тежката огнена рецесия в страната през последните 10 години.

" Пожарът стартира ето тук, към шест, шест и половина. Събрахме всичко най-необходимо и се качихме в колата. Взех бебето ни в ръцете си и побягнах към морето колкото мога по-бързо. Жена ми беше до мен , само че в даден миг изчезна. Повече не я видях ... ", споделя потърпевшият Панагиотис Дагалос.

Пожарът в Рафина е сподавен, поданици не знаят по какъв начин ще продължат живота си след бедствието. В лечебните заведения в региона на Атика десетки доброволци подаряват кръв.

 Българка е потърпевша при пожарите в Гърция
Българка е потърпевша при пожарите в Гърция

Жената е настанена в болница без заплаха за живота

" Всичко стана внезапно, е динственият ни късмет беше да влезем в морето и там оцеляхме . Всичко стана за към 3-5 минути ", разяснява пред БТВ оживелият от пожара в Гърция българин Съби Кисьов. Няма данни за потърпевши други български жители с изключение на Елена Иванова, която е в болница. Българите в Мати са към 8 души и са се избавили.

" Трудно беше с дишането, тъй като вятърът духаше против нас . Никой не излизаше от водата, единственото избавление беше вътре. Чакахме 5-6 часа да дойдат рибарските лодки . Качваха ни по десетина души, а във вътрешността ни чакаше друга по-голяма лодка ", добавя Кисьов.

" Умоляваме всички български жители, които се намират в регионите на пожарите в Гърция, да се свържат с посолството , с цел да получим информация, в случай че има различен потърпевш български жител и да окажем нужното подпомагане ", разяснява българският консул в Атина Иван Иванов.

" Българи са се обаждали на отворените телефони в Посолството на България в Гърция, с цел да оповестят, че имат проблеми с напредването В регионите, наранени от пожарите край Атина, има доста българи, които работят там. Досега н ямаме информация, която да демонстрира, че някой различен български жител е обиден от пожарите ", разяснява пред НоваТВ Васил Иванов, краткотрайно изпълняващ длъжността дипломат на България в Атина.

 Посолството ни в Атина образува спешен щаб поради пожарите
Посолството ни в Атина образува спешен щаб поради пожарите

Открита е гореща телефонна линия…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР