Списъкът на делата в районния съд в Ефремов миналата седмица

...
Списъкът на делата в районния съд в Ефремов миналата седмица
Коментари Харесай

Да удариш „враговете на народа“ в най-милото: В Русия за антивоенна рисунка може да отнемат дъщеря ви

Списъкът на делата в районния съд в Ефремов предходната седмица изглеждаше надалеч от нова атака в репресиите на Русия против тези, които се опълчват на войната в Украйна, пишат от Politico.

Съдиите в провинциалния град, ситуиран на четири часа път с кола южно от Москва, разгледаха дело за дребна кражба и друго за шофиране в нетрезво положение. Освен това организираха авансово чуване по дело за наставнически права, което на хартия е просто условност. Но за мнозина, събрали се в Ефремов този ден, това беше знак, че съветските управляващи са подготвени да ударят съперниците си там, където ги боли най-вече: техните деца.

" Пред очите ни се разиграва покруса и единственото, което можем да създадем, е да им покажем, че виждаме какво вършат ", споделя Кристина Маркус, 38-годишен ИТ управител, която е пътувала шест часа с рейс от Москва, с цел да участва на чуването.

Делото се отнася за Алексей Москальов и 12-годишната му щерка Маша, която притегля вниманието на управляващите, когато през април предходната година рисува проукраинска рисунка в учебно заведение. Близо година по-късно Маша е под държавна настойчивост. Баща ѝ, Алексей, е изправен пред две правосъдни каузи: едното е за ограничение на родителските му права, а второто - за " дискредитиране на съветската войска ", което може да го вкара в пандиза.

В работа на родината

В центъра на Москва е допустимо да забравите, че страната е във война. Но не и в места като Ефремов в Тула, район на юг от Москва, ръководен от някогашен бодигард на президента Владимир Путин.

По централната улица на Ефремов има надпис, който приканва за " Свят без нацизъм! ". От време на време се чува прелитането на аероплан от близката военновъздушна база. А на локалното гробище десетки починали в боевете в Украйна са прясно заровени.

Имената им са изброени на уеб страницата на учебно заведение № 9, което Маша е посещавала, над личния му личен състав. Плакат в профил на учебното заведение популяризира събирането на средства за " фамилиите на бранителите ".

В продължение на години просветителната система на Русия е променяна и модифицирана, с цел да се подчини на ревизионистичната история и патриотизма на президента. Пълномащабното навлизане на Путин в Украйна през февруари предходната година форсира и официализира този напън. От септември насам сутрините в понеделник стартират с издигане на съветското знаме и осъществяване на химна, последвани от урок по национализъм.

Учениците на 9-годишна възраст се предизвикват да разсъждават върху идиоми като: " Да обичаш родината си значи да й служиш ".

Въпреки че образователната стратегия е наложителна, действителният надзор е дребен и доста зависи от обособените учебни заведения, учители и родители. Училище № 9 в Ефремов не е от тези, които се отпускат.

Още преди войната органите на реда ще бъдат канени да изнасят лекции на учениците по " предварителна защита на престъпността ". Видеоклипове, популяризирани в интернет, демонстрират по какъв начин 7-годишни деца " поставят клетва " като част от специфичен кадетски клас за " бъдещи служители на реда ".

Проблемите на Маша стартират малко след началото на войната, когато учителката ѝ по изобразяване разпорежда на класа да сътвори картини в поддръжка на съветските въоръжени сили. На картината на Маша са изобразени жена и дете, застанали до знаме с надпис " Слава на Украйна " на пътя на ракетен дъжд, приближаващ откъм съветското трицветно знаме с надпис: " Не на войната ".

Версиите за това какво се е случило по-късно се разграничават. Според бащата на Маша учителката е уведомила шефа на учебното заведение, който по-късно е задействал полицията. Директорът е декларирал пред медиите, че не е направила това.

Във всеки случай бащата и дъщерята са били посрещнати от полицията в учебното заведение на идващия ден и отведени за разпит. Същия ден Москальов е санкциониран за " дискредитиране на армията " поради коментар в обществените мрежи, в който съпоставя съветските бойци с " изнасилвачи " - като по този метод, съгласно правосъдно решение, " подкопава доверието в специфичната военна интервенция ".

Въпреки че на идващия ден е освободен под домакински арест, щерка му остава в държавен арест. Социалните служби оповестяват, че тя е арестувана в локалния " център за обществена рехабилитация ". Висока зелена ограда отделя Маша от всеки, който желае да я види или да приказва с нея.

По незнайни аргументи градските управляващи са подали молба до съда за ограничение на родителските права на Москальов.

Местният самостоятелен народен представител Олга Подолская се съмнява в това - в място като Ефремов, с население 30 000 души, новините нормално се популяризират бързо. " Хората се опасяват, комплицирани са, по тази причина се пробват да се укрият ", сподели тя. " Но между тях, в кухните си, те приказват за това ".

" Преструват се ", съгласи се 51-годишната Лариса, една от шепата локални поданици в съда, която отхвърли да назове семейството си от съображения за сигурност. Някога тя е посещавала същото учебно заведение като Маша и даже е учила изкуство от същия преподавател. " Подобно нещо беше немислимо по мое време. Ако през днешния ден бях родител, нямаше да знам какво да кажа на децата си. Живеем в страна, в която разпоредбите се трансформират на всеки пет минути ".

В онлайн акцията в поддръжка на Москальов повече от 130 000 души са подписали петиция с искане за освобождението на Маша.

Човекът, който стои зад петицията, е Андрей Морев, политик от изпадналата в недружелюбност опозиционна партия " Яблоко ". Той съобщи, че даже при сегашната политическа конюнктура в Русия публичното неодобрение може да повлияе на изхода на делото. " Отговорните лица не обичат, когато хората подвигат звук ".

Има няколко други случая на деца и техните фамилии, които са имали правни проблеми поради антивоенни дейности. Но казусът " Москальов " изключително рискува да сътвори значим казус, повтаряйки сталинистката процедура да се отделят децата на " враговете на страната " от родителите им и да се оказва напън върху тях да се отрекат от тях, споделя Морев.

" Това би било стъпка, и то не дребна, в посока на тоталитаризма ", споделя той пред Politico.

Вяра в съдилищата

След едночасово очакване представител на съда осведоми събралите се, че чуването е завършило и е планувана нова дата за 6 април.

" Имаме неутрален съд, той ще прегледа делото по обективен метод ", сподели представителят. По-късно същия ден представителят на Путин Дмитрий Песков повтори това обръщение за индиферентност, като съобщи, че не може да разяснява настоящо дело.

На процедура обаче политически сензитивните каузи в Русия имат своя лична динамичност - и откакто стигнат до съда, съвсем в никакъв случай не приключват с оправдателна присъда.

Пред постройката на съда юристът Билиенко съобщи, че съгласно съветското фамилно право единствено опасност за сигурността или здравето може да бъде съображение за обособяване на децата от родителите им. Но в правосъдните документи " единствените недоволства, които видях против Алексей, са свързани с политическите му убеждения ", сподели той.

Запитан дали счита, че клиентът му ще получи обективен развой, Билиенко се усмихна погрешно. " Ако ви кажа, че имам вяра в нашите съдилища, ще ми повярвате ли? "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР