Спират електрозахранването на Белодробната болница във Варна, единствената в Североизточна

...
Спират електрозахранването на Белодробната болница във Варна, единствената в Североизточна
Коментари Харесай

Спират тока на Белодробната болница във Варна заради дългове

Спират електрозахранването на Белодробната болница във Варна, единствената в Североизточна България. Токът ще бъде преустановен за два часа през днешния ден в 10 часа. Лечебнотто заведение дължи към 80 хиляди лева на локалното електроразпределително сдружение, а общо задълженията му са за близо 700 000, напомня БТВ. 

Днес в 10 часа ще бъде спрян токът и в другата постройка на болничното заведение, където в действителност са настанени болните.

Доц. доктор Христо Ганчев, шеф на болничното заведение: 

Нищо не мога да направя. Първо е сбъркана организацията. Всички белодробни лечебни заведения една по една бяха затворени, в случай че имат към себе си белодробно крило, да вземат пътеки. Ние нямаме пътеки, а сме свързани с министерството и сме на дотация. 

Болницата е общинско сдружение, само че се финансира от Министерство на здравеопазването. Персоналът не е получавал 10 месеца заплати. Аз не съм получавал от 12 месеца, с цел да има пари за дугите хора. Общинския съвет можеше да изплати. Въпреки това никой не откликва, кметът знае, всички знаят, а тези 80 хиляди лева ги няма. А бюджетът на Варна е 650 млн. Абсурдно е да не могат да се намерят пари. Тази болница съществува 95 години. И Варна без туберколозна болница е парадокс. Сега болните са 12, бяха 20. Някои ги пуснахме.

Пробите са най-важното. Имаме лаборатория. Не знам какво ще се случи. Няма от къде да вземем пари, нямаме генератор. Правя апел към по-заможни хора да съберем пари да платим част от електрическите потребности. Тези пари ще се трансферират към другите лечебни заведения и ще нарушат финансовия баланс, за това там не ни желаят. Намирах нафта от другари. Мога да ги пусна болните да вървят да заразяват. "

Общински съвет не даде отговор на този въпрос. През последните 10 години са финансирали болничното заведение с 3.5 млн, беше взето решение тя да премине към друго лечебно заведение, само че не се случва нищо, предава кореспондент на БТВ.  

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР