Спирането ни за Шенген от Нидерландия е несправедливо. Още през

...
Спирането ни за Шенген от Нидерландия е несправедливо. Още през
Коментари Харесай

Павела Митова: Присъединяването ни към Шенген се оказва не толкова технически, колкото политически въпрос

Спирането ни за Шенген от Нидерландия е незаслужено.

Още през 2011г. България е изпълнила всички критерии за присъединение към Шенгенската зона за безвизово пътешестване. Присъединяването се оказа не толкоз механически, колкото политически въпрос, изискващ цялостен консенсус сред политическите субекти в страната. Такъв обаче явно липсва! Това съобщи специалистът по външна политика и член на „ ИТН “ – Павела Митова пред БНР.

Тя уточни още, че не е ясно къде е справедливостта в съюз, чиито правила важат единствено за избрана група страни.

Според нея е притеснително и политическото говорене в България.
“Усеща се миризмата на избори. Нямам друго пояснение на опитите на политиците ни да унищожат репутацията на страната пред сътрудниците в Европейски Съюз. И това се случва в миг, когато всички би трябвало да се активизират и да приказват в обединен глас и звук “.

Според нея, реториката за разделяне сред русофили и русофоби по никакъв метод не способства за балансиране на политическата обстановка в страната, както и за представянето й на интернационалната сцена.

Относно изявлението на президента от през днешния ден, че „ Продължаваме промяната “ са „ политически шарлатани “, Митова акцентира, че главният проблем на Политическа партия е неистовото им предпочитание да изричат неистини.

Според Павела Митова, Герб няма да съумеят да осъществят кабинет с първия мандат, само че Борисов употребява кандидат-премиера Габровски и цялата процедура с мандата, като част от предизборната си акция.
“Той направи остроумен ход, намирайки нужния професор с добра известност. Така споделя на гласоподавателите си, че е градивен “.

Относно коментираната от Политическа партия и Демократична България неотдавна опция да предложат държавно управление на малцинството с втория мандат, външнополитическият специалист напомни, че когато предходната година Има Такъв Народ са предложили сходно правитество, с търсена поддръжка от Демократична България и ИБНИ, Христо Иванов е бил твърдо срещу.
„ Сега Демократична България са съгласни, макар че този път ще би трябвало да се разчита и на поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те не се крият от това, а даже напряко желаеха тази поддръжка. Когато откриха обаче, че това няма да им донесе дивиденти на възможни нови избори, взеха решение да намерят причина вторият вероятен мандат да не се осъществя “.

Тя добави още, че Политическа партия и Демократична България непрекъснато търсят какъв да е отговорен за някой проблем или основала се обстановка.
„ Когато те гласоподават с Герб и Движение за права и свободи по някои тематики, няма проблем, когато обаче различен гласоподава с Герб и Движение за права и свободи, Политическа партия и Демократична България незабавно жигосват, че има нова „ коалиция “! “

Митова разяснява и това, че е леко обидно за десния софийски гласоподавател, Демократична България да вървят като придатък на Политическа партия, поради лявата ориентировка на вторите.

Експертът на „ ИТН “ прикани, че в случай че България има опция да предоговори изискванията за въглищните централи по “Плана за възобновяване и резистентност ”, би трябвало да го направи. Според нея, макар че сега изнасяме електрическа енергия, в един миг може да се наложи да я внасяме.
„ Не е в този момент времето да затваряме тези централи. Те създават над 40% от електрическата енергия в страната и извънредно способстват за енергийната ни сигурност “.

Относно вероятните напролет избори, Митова изясни, че Има Такъв Народ има сериозна политическа стратегия, която се доразвива и надгражда, а референдумът за промяна на ръководството с президентска република, ще бъде част от нея.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР