Спирането на строежа на АМ Струма през Кресненското дефиле бе

...
Спирането на строежа на АМ Струма през Кресненското дефиле бе
Коментари Харесай

Сандов за АМ Струма: Не говорим за спиране на строежа, а в АПИ дори няма пари за него

Спирането на градежа на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле бе единственото допустимо, тъй като процедурата по този начин или другояче щеше да спре през октомври. Това съобщи в " Денят стартира " някогашният екоминистър Борислав Сандов от " Демократична България ".

" Не приказваме за прекъсване на плана и автомагистралата, приказваме за едно голямо закъснение, тъй като АПИ и Министерство на регионалното развитие не желаят да се съобразят с екологичното законодателство на Европейски Съюз и България. Миналата седмица разруших два мита - пари няма да се връщат за Автомагистрала " Струма " и обстоятелствата са, че сега няма пари в АПИ и европейската стратегия за превоз. Дори да го нямаше това решение, ние не можем да стартираме тъй като няма пари, те са пренасочени ", изясни Борислав Сандов.

Европейската комисия е била безапелационна, че за построяването на сходна права би трябвало да има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) в нейната цялост. Това включва и оценка за съгласуемост " Натура 2000 ", тъй като Кресненското дефиле е едно от най-богатите на биоразнообразие места в България.

Борислав Сандов съобщи, че от самото начало се е опитвал да убеди районното министерство, че това е единственото решение. Отговори и на рецензиите на пътните специалисти:

" Проблемът с пътищата и сигурността в България е голям, а най-после се оказа, че са отговорни еколозите. 6 месеца убеждаваме АПИ, че те би трябвало да създадат пътната сигурност в Кресненското дефиле. Те 10 години не го вършиха и доникъде на тази година не сложиха алена линия, не сложиха знаци, не сложиха ограничаване на скоростта Нито съм отговорен аз за злополуките на " Струма ", нито за тази на пътя Русе - Варна ".

По думите му за построяването на автомагистралата към този момент определен реализатор, въпреки да няма приключена екологична оценка, а някогашният районен министър Гроздан Караджов е трябвало да разпореди разработване на проект за различни трасета, откъдето да мине " Струма ".

" Караджов отхвърли - той искаше просто да се подпише контракт с определения реализатор " Главболгарстрой ". Европейска комисия сподели - в случай че вие желаете да построите тази автомагистрала, не може да предрешавате от кое място да минава трасето, без да сте създали цялата процедура. И без значение дали финансирането ще е европейско или българско, в случай че вие нарушите екологичното законодателство, ще ви стартираме наказателна процедура ".

Борислав Сандов разяснява и решението на съда още веднъж да позволи на Топлоелектрическа централа " Брикел " да работи:

" Съдът доста изключително за мен счита, че вместо здравето на хората и наказателната процедура против България в Люксембург, е по-важно няколкостотин служащия да имат работа през това време макар голямото замърсяване. "

Сандов счита, че евентуално решението на съда ще бъде обжалвано. Каза още, че все още няма формален отговор от " Продължаваме промяната " на запитването на " Демократична България " за предизборна коалиция.

" Дали това е най-правилната тактика следва да разберем. Разбира се, за това е нужно Политическа партия да са съгласни, те могат да имат други причини. Те споделиха, че тази седмица ще вземат решението. Формално, с цел да можем да се явим дружно на изборите, имаме още две седмици време ", разяснява Борислав Сандов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР