Спирането на ковид добавките, които изплащаше държавата до пролетта на

...
Спирането на ковид добавките, които изплащаше държавата до пролетта на
Коментари Харесай

Болницата във Велико Търново се сблъсква с финансови проблеми

Спирането на коронавирус добавките, които изплащаше страната до пролетта на предходната година, покачването на цените на енергоносителите, на водата и на материалите доведоха регионалната болница „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново до счетоводна загуба от 944 хиляди лв. за предходната година. Лечебното заведение има проблеми с дефицита на медици, с новия си болничен корпус и се надява да бъде възобновена хеликоптерната му площадка по новия план за въздушна незабавна помощ.

В листата на 20-те лечебни заведения с най-големи задължения, Великотърновската се подрежда на 19-о място със отговорности от малко над 8,5 милиона лв.. Няма заплаха за финансовото положение на болничното заведение, която обслужва район с 220 хиляди население, уточни изпълнителният шеф на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ доктор Красимир Попов, уточнявайки, че болничното заведение няма просрочени отговорности, постоянно заплаща на контрагентите си и заплатите на личния състав от 700 индивида:

„ Загубата на болничното заведение не се е нараснала. Оцеляването на лечебно заведение с клинични пътеки, непроменени от 2008 година, при тази ужасна инфлация – материали, горива, вода, електрическа енергия, за предходната година болничното заведение е похарчила 2,033 милиона лв., а 2021 година разноските са били 1,2 милиона лв. “.  

Заплатите на медиците остават под контрактуваното в Колективния трудов контракт и отрасловото съглашение в опазването на здравето, макар нарастването в другите браншове сред 20 и 40 %, разясни шефът на великотърновската болница: 

„ Те се приближиха, само че не могат да го доближат. Това е моята цел – да създадем главните заплати такива, които да дават отговор на Колективното трудово съглашение, несъмнено, без да слагаме във финансов риск лечебното заведение “. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР