Спирането на границата за неплатени такси противоречи на Конституцията. Това

...
Спирането на границата за неплатени такси противоречи на Конституцията. Това
Коментари Харесай

ВАС: Спирането на границата за неплатени такси противоречи на Конституцията

Спирането на границата за неплатени такси опонира на Конституцията.

Това реши единомислещо пленумът на Върховния административен съд. Става дума за текстове от закона, въз основа на които при прекосяване на граничните пунктове, от КАТ стопират колите от придвижване за неплатени такси и лишават краткотрайно свидетелствата за ръководство на водачите.

" Тук минават много коли и като не могат да те намерят в страната, тук е разновидността да намерят и да ти го връчат. Казаха имаш някакъв фиш от 2017 година, край Перник са те снимали. 50 лева санкция ", сподели водачът Иван Терзиев.

" Това е цялостна нелепост за мен. Трябва да има по-строг надзор в страната ", кава водач.

" Напълно нелегално е да се връчват тези фишове на границата. Те ти го връчват и желаят да им го платиш. Това е изнудване ", сподели водач.

Според данните на " Пътна полиция " сходни ограничения дисциплинират водачите. През юни предходната година на граничните пунктове на страната са връчени повече от 16 хиляди електронни фиша на обща стойност над 2 милиона лв..

" Аз съм за това нарушителите на пътя да бъдат глобени и това следва да бъде по този начин, само че на границата не мястото за събиране на неплатени санкции или връчване на постановления, защото по този метод се нарушават права. Прилагането на насилствени административни ограничения по отношение на тези, които не са платили санкциите си, е безусловно нелегално, защото неплащането на санкция не е закононарушение или нарушаване единствено по себе си. Самата система на КАТ, тъй като имам и такива тъжби, доста постоянно не отразява към този момент платените санкции. Според мен неотложно би трябвало да бъде прекратена тази процедура. Не поддържам вменяването на такива пълномощия на граничните охранителни органи. Има задоволително ограни в страната, които би трябвало да извършват тези свои отговорности, в това число и Национална агенция за приходите ", сподели омбудсманът на Република България Диана Ковачева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР