Спирането на газа за България е абсолютно нарушение на законите

...
Спирането на газа за България е абсолютно нарушение на законите
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: България плати газа на Русия за месеца, но парите бяха върнати

Спирането на газа за България е безусловно нарушаване на законите на комерсиалното право от страна на Русия. 

" Булгаргаз " няма нито едно нарушаване по контракта за доставка на природен газ от Русия.

Спирането на подаването на газ от " Газпром " е тест, до каква степен Европа ще остане единна и РФ употребява обществени оръжия за увеличение на напрежението. И това е обикновено да стане при изгубване на 90% от микса, който образува цената на газа у нас и то за 24 часа. В студиото на Нова телевизия енергийният министър Александър Николов обаче бе безапелационен, че " Булгаргаз " ще остане до дъно предан и правилен сътрудник, който се опира само на търговски правила. Така той удостовери и че България няма желание да стопира или отклонява от преноса на съветски газ към Сърбия и Унгария от " Балкански поток ". Технически имаме опция да го създадем, само че " не трябва да сътворяваме какъвто и казус и да скапваме репутацията си на предан и правилен търговски сътрудник ", съобщи Николов, съобщи Нюз.бг.

На въпрос за какво не сме платили, Николов съобщи, че действително " Булгаргаз " е направила заплащането за април месец, само че парите са били върнати - без аргументация. Българската компания е изпълнила действително и към днешна дата всичките си отговорности по контракта.

Но би трябвало да запазим надзор върху средствата и договорите на " Булгаргаз " - нещо, което съветската страна не подсигурява, даже и с механизма. Получили сме писмо, като Николов допуска, че същото писмо е получила и Полша. Схемата за заплащания, която се предлага не дава изясненост и слага редица опасности пред страната - от евентуални загуби от бъдещи изгоди, в това число и при явяване на арбитраж, през неясноти при превалутирането, в това число и на какъв курс, като няма и гаранции за страните и парите. Ние губим надзор върху средствата, уточни Николов, като изясни и че в самото писмо няма правна аргументация.

На въпрос затворена страница ли са връзките с " Газпром ", Александър Николов съобщи, че доставките от съветския монополист зависят само и единствено от него, България не нарушава нито една уговорка по контракта си, ще продължи да има единствено и само комерсиална позиция -  " отхвърляме да използваме тези връзки политически и да влизаме в икономическа война ". Нужно е и да си отговорим на въпроса " желаеме ли да подвластен от подобен сътрудник, какъвто се демонстрира сега " Газпром ".

Какво се прави сега, с цел да се предотврати енергийна рецесия, а от там и сериозна инфлация у нас - Николов увери, че се прави всичко допустимо да увеличим доставките на азерски газ, включително и по дълготрайния контракт, по интерконектора в Гърция се работи по план и няма отчети за закъснение, чака се той да е подготвен през юни месец, на 4 май ще се види какво ще е тъкмо предлагането на " Булгаргаз " към КЕВР за цената, търсят се различни източници. 

На въпрос за рецензията на президента Румен Радев, че е цинично в най-бедната страна в Европа да се споделя, че газ ще има, само че той ще е по-скъп, Николов съобщи, че счита, че е цинично да се съпоставя цената на природния газ с цената на човешкия живот. И съобщи още веднъж, че на национално равнище би трябвало в действителност да си отговорим на въпроса дали желаеме да сме подвластни от подобен сътрудник като " Газпром ".

За ултимативно декларираните претенции от страна на вицепремиера и стопански министър Корнелия Нинова след срещата й с бизнеса, Николов съобщи, че ще се оправят сметки от страна и на Министерство на финансите, а с бизнеса ще има и спомагателни диалози.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР