Спирането на финансирането от Европейския съюз се предвижда като крайна

...
Спирането на финансирането от Европейския съюз се предвижда като крайна
Коментари Харесай

Спирането на пари от бъдещия бюджет на ЕС ще бъде крайна мярка, заяви еврокомисията

Спирането на финансирането от Европейския съюз се планува като последна мярка в бъдещия бюджет на съюза до 2027 година, съобщи през днешния ден на конференция заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, представен от Българска телеграфна агенция.

Ако страните не вземат ограничения по рекомендациите, отправени от еврокомисията, средства могат да бъдат размествани сред другите фондове, а прекъсването на финансирането е последна мярка. Предлагаме да закрепим връзката сред осъществяването на рекомендациите и отпущането на средства и да въведем механизъм на препрограмиране, разясни той.

Еврокомисарят по заетостта Мариан Тейсен добави, че страните подписват при започване на бюджетния интервал съглашения с комисията накъде ще насочат фондовете. Няма значение дали в това време държавните управления се трансформират. За седем години на всички места държавните управления се сменят, уточни тя. Ако дилемите пред държавните управления се трансформират, подготвени сме да преговаряме, ще проявим еластичност, съобщи тя. При цялостно неспазване на договореностите ще възникне проблем, който ще би трябвало да решаваме, само че не чакам това да се наложи, добави Тейсен.

Преди седмица еврокомисията показа най-новите си рекомендации за обособените страни в Европейски Съюз, като за България те бяха три. Първата бе да се усъвършенства събираемостта на налозите и успеваемостта на бюджетните разноски, в това число посредством дейности за ограничението на " сивата " стопанска система. Препоръчваше се възстановяване на ръководството на държавните сдружения на основата на интернационалния опит.

Втората рекомендация бе да бъдат подхванати следващи дейности за обезпечаването на контрол и сигурност на финансовия бранш. Препоръчваше се оценка на банковите обезпечения и довеждане докрай на измененията в разпоредбите за неплатежоспособност, както и да бъде насърчена работата на вторичния пазар за необслужвани заеми.

На трето място се предлагаше да бъде нараснала заетостта измежду хората в неравностойно състояние посредством повишение на уменията им. Еврокомисията предложи да се усъвършенства даването на качествено общо обучение, изключително за ромите и други групи в неравностойно състояние. Комисията предложи страната да усъвършенства достъпа до здравни услуги, да се оправи с дефицита на здравни служащи, както и да вкара непрекъсната и транспарантна скица за установяване на минималния приход. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР