Спирането на богослужебния живот в Руската църква е абсолютно безпрецедентна

...
Спирането на богослужебния живот в Руската църква е абсолютно безпрецедентна
Коментари Харесай

Горан Благоев: Ако БПЦ има кураж - трябва да стори 3 неща около Руската църква

Спирането на богослужебния живот в Руската черква е безусловно невиждана провокация от страна на съветската посланичка Елеонора Митрофанова, респективно на съветската страна, защото към съветския храм служат и двама български свещеници, които тъй като са българи, не служат в централен съветски храм в тази ситуация " Св. Николай Софийски “, а служат в " Св. Пантелеймон “ – дребната църква-параклис към тогавашния Руски инвалиден дом, която е на Княжевско шосе, близо до центъра на " Княжево “, а другояче казано днешният бул. " Цар Борис III “. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Горан Благоев, публицист, историк и дълготраен водещ на религиозно предаване.

По думите му фактът, че тези свещеници не служат в централен съветски храм, а се водят като част от свещениците на този храм, само че са пратени да обслужват различен съветски храм, също е индикативен. Според него Елеонора Митрофанова си е изтървала неприемливо нервите, заключвайки Руската черква, тъй като при съществуването на двама български свещеници богослужебния живот можеше да не стопира.

" Ако Българската православна черква (БПЦ) има задоволително кураж и безстрашие, би трябвало да изпрати протестно писмо до посолството на Русия в България и до Външно министерство на Русия в Москва, в това число и до съветския патриарх, защото този храм се намира в двувластие, т.е. свещеникът, който беше изпъден, се назначава от съветския патриарх. В този случай той също би трябвало да е много съпричастен към това, което се случва. Разбира се, аз се колебая, че Българският синод и българският патриарх ще изпрати такова протестно писмо, само че пък въпреки това Външно министерство също би трябвало да потърси сметка на Елеонора Митрофанова за това, което тя предизвика като напрежение ", изясни Благоев.

Негово светейшество българският патриарх Неофит в практикуване на пълномощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм " Св. Николай Мирликийски “, персонално назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма, като правят нормалните богослужения.

" Очаква двамата свещеници да си поемат своите енорийски отговорности, тъй като този храм един път Руската черква сподели, че не е енория, а било черква, повторно в този момент споделят, че е енория. Както и да. Двамата свещеници не би следвало да бъдат възпрепятствани, още повече, че патриарх Неофит е формирал с нарочното писмо своят другар съветския патриарх Кирил, и че в последна сметка се чака адекватност от страна на посолството. И мисля, че при този ход на Българската черква дипломат Митрофанова няма друго съображение, с изключение на да отключи храма. Вече по-късно оставаме да забележим съветската страна по какъв начин ще реагира във връзка с екстрадираните двама духовници, ще изпрати ли нови духовници или просто ще остави тези двама българи да служат – това към този момент е въпрос на по този начин близко или по-далечно бъдеще. Така или другояче с интерес чакаме и реакцията на Светия синод към целия този проблем, тъй като в случай че е правилно това, което пишат македонските медии, че предстоятелят на храма Васиан Змеев е екстрадиран от Македония, тъй като е подкупвал висши македонски клирици, какво се случва в Българската черква, с цел да може и ДАНС също да има претекст да го екстрадира.

И съгласно мен тук към този момент би трябвало да се упорства за ясни, безапелационни, съответни отговори на Българския свети синод – нещо, което несъмнено аз персонално се колебая, че ще получим. Но фактът, че митрополит Даниел Видински, допускам и други неговите събратя реагират прекомерно отрицателно също изгонването на съветските свещеници от Руската черква демонстрира, че е евентуално е в Българската черква текат някакви аналогични процеси на Македонската, т.е. опити за доста мощно въздействие на московската патриаршия върху нашите две балкански църкви, да не приказвам за други по-тежки зависимости.

И тук бих си разрешил да задам огромния въпрос към ДАНС откакто изгониха Васиан Змеев и другия духовник, какво ще кажат за техните обвързаности с представители на българския клир, без значение дали върховен или от междинния ешелони, изобщо най-малко с какво се заплашили в най-общи линии българската национална сигурност – това ДАНС може да го каже без да изпада в детайлности ", разяснява още Горан Благоев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР