Спирам всички плащания по договора с консорциум България експо 2020

...
Спирам всички плащания по договора с консорциум България експо 2020
Коментари Харесай

Нинова спира плащанията на консорциум България експо 2020

Спирам всички заплащания по контракта с консорциум " България експо 2020 " и нито лев повече на българските жители няма да отиде за сходни корупционни схеми. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова. По думите ѝ консорциумът не извършва изискванията по въпросния контракт, а към този момент е получил близо 4,5 млн. лева по извоювана от него през 2018 година социална поръчка, обвързвана с подготвителни действия за присъединяване на страната ни на " Експо 2020 Дубай ".

Ще бъде арестувана и гаранцията по контракта, която обаче покрива единствено 50% от предплатените заплащания, остатъкът ще се търси по правосъден ред, съобщи още Нинова.

Нинова заяви още, че Антикорупционната комисия проверява случая и към този момент стартира да организира разпити на хора, " които са участници в тези събития. " Папката със събрани от ведомството документи, отчети и доказателства по случая, ще бъде импортирана в прокуратурата, добави тя след което напомни хронологията на събитията, довели до днешното развиване. " На 21 декември 2018 година държавното управление на ГЕРБ взема решение България да взе участие в международното ревю " Експо 2020 Дубай " и финансира присъединяване със 6,720 млн. лв. с Данък добавена стойност, по-късно решение се организира социална поръчка и се подписва контракт с консорциум " България експо 2020 " на 13 декември 2019 година. Консорциумът би трябвало по контракт да направи идея, да изготви дизайн, лого, да направи павилиона, да обезпечи експонатите и превозването им и разполагането им, да обезпечи личния състав за обслужване на павилиона и за присъединяване в ревюто, стратегия, събития, билети, заплащане на такси, комерсиална активност и реклама на България ", описа Нинова. 

По думите й, страната е превела по контракт 78 на 100 от сумата предплатено, като на 20 декември 2019 година са преведени 1,212 млн. лв., а на 27 април 2021 година - 3,240 млн. лв.. " Общо страна е платила на компаниите в консорциума 4,452 млн. лв., а против това предплатено заплащане консорциумът е обезпечил сумата единствено с гаранция за 50 % от тази стойност ", съобщи министър министърът на стопанската система. Тя уточни още, че консорциумът не извършва изискванията по контракта. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР